IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При покупка на имот информация ще се подава само в Агенцията по вписванията

Агенцията разработва система за справки чрез мобилни устройства

13:13 | 13.05.14 г. 3
При покупка на имот информация ще се подава само в Агенцията по вписванията

При покупка на имот информация ще се подава само в Имотния регистър към Агенцията по вписванията, след като сделката е минала през нотариус. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на Агенцията Венцислав Спирдонов.

Агенцията ще извлича по служебен път необходимите скици от кадастъра и ще праща информация към общинските служби за местни данъци и такси.

Това ще стане след около година, а в момента за оптимизирането на системата се работи по проект към оперативна програма „Административен капацитет“ (ОПАК).

Спиридонов припомни, че се работи и за въвеждането на система, чрез която по електронен път ще се издава удостоверение за тежести на имоти. „Сега, ако имате имот в Балчик, за да извадите такова удостоверение, трябва да отидете на място в общината и да загубите два дни. След като приключи проектът, заявката ще се праща по електронен път, на място удостоверението ще се разписва от съдия и пак ще се връща по електронен път“, обясни Спирдонов.

Агенцията разработва и система за справки чрез мобилни устройства, съобщи още той.

Освен това ще бъдат подобрени и системите на регистрите БУЛСТАТ и Търговския регистър, който ще има англоезична версия на основната информация за фирмите. Подобренията в Търговския регистър трябва да са факт до октомври 2014 г.

Очаква се с промяна на Търговския закон регистрацията на нова фирма да става за ден, след като отпадне възможността тя да бъде обжалвана в тридневен срок, което удължава процедурата.

Спиридонов посочи още, че 70% от фирмите подават онлайн финансовите си отчети, затова ги няма опашките пред Агенцията от предишни години.

Той напомни, че с цел превенция на измамите с фирми Агенцията по вписванията от две години праща sms известия при промяна на обстоятелствата, ако собствениците поискат тази услуга. Засега обаче само 4000 души са се възползвали от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
cokrat1
преди 10 години
С цел да се освободят от плащането на високи данъци, гърците масово започнали да продават своите къщи и апартаменти на цени от по 100-300 евро на квадратен метър, съобщават местни медии.При това положение може да се направи извод, да се въведат високи данъци за имотите/сгради и такса смет/...и пазаро у нас че литне...надолууууу...П.П...ще се доближи до истинската пазарна цена на имота...ако имаме обаче истински имотен пазар. Това сегашното е жалко подобие на реален жилищен пазар.Ха дано някоя от новите политически сили "яхне" тая тенденция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
lordrad
преди 10 години
С цел да се освободят от плащането на високи данъци, гърците масово започнали да продават своите къщи и апартаменти на цени от по 100-300 евро на квадратен метър, съобщават местни медии.Икономическата криза и повишаването на данъците върху имотите принуждават жителите на Гърция да продават.Цените на недвижимите имоти в страната са паднали до нива невиждани от 80-те години на миналия век, пише вестник "Етнос".В статията, озаглавена "Новото състояние на пазара на недвижими имоти в 40 района на страната, "Етнос" твърди, че старите апартаменти на по 30-40 години могат да се намерят на цени от 100 евро квадратния метър.Данните сочат, че цените на недвижимите имоти са паднали с 50% на годишна база в някои райони на страната. В Солун например могат да се намерят оферти за 270 евро на квадратен метър, а в Атина, за 580 евро на кв. м.При новите сгради, се оказва, че спадът на цените не е толкова голям, но все пак и при тях има значително поевтиняване, като е възможно да се закупи чисто нов апартамент в Атина за 1000 евро на кв. м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
space-man
преди 10 години
Като се има предвид, че кадастърът е правен формално за да се вземат едни пари и колко нерви и пари са необходими за да оправиш грешните скици които издават, представям си на какво ниво ще и тази услуга и какво тичане ще е да се оправят и там бакиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още