IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по вписванията пак ще може да издава незаверени преписи от документи

С предложения за промени в Правилника по вписванията се отменя забраната на кабинета Орешарски, с която се ограничи достъпът до документацията за имоти

13:10 | 13.10.14 г.
Агенцията по вписванията пак ще може да издава незаверени преписи от документи

След като в последните си дни кабинетът Орешарски буквално „на тъмно“ промени Правилника по вписванията и забрани на Агенцията по вписванията да издава незаверени преписи от вписани актове, служебният кабинет предлага поправки в Правилника, с които отменя въведената забрана.

Текстовете са публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Становища могат да се предлагат до 24 октомври, т. е. промените могат да влязат в сила най-рано през ноември-декември, след като бъдат приети от правителството и обнародвани в Държавен вестник.

Припомняме, че през юли бяха приети промени в Правилника по вписванията, с които от една страна се въведоха предпоставките за преминаване към електронни удостоверения за тежести. Тогава обаче правителството на Пламен Орешарски одобри и една промяна, която не беше обсъждана публично.

С мотива, че се ограничават измамите с имоти, се забрани на службите по вписванията да предоставят незаверени копия на вписани актове. Т. е. достъпът до имотната документация по партиди се ограничи само до собствениците и до изрично упълномощени от тях лица.

Забраната на практика ограничи възможностите на купувачите на имоти - и на жилища, и на бизнес имоти, и на земя - да направят справка дали продавачите са действителните собственици. Проверките на тежести също на практика са блокирани, защото е необходимо съгласието на собственика. Блокирани са и пазарните проучвания – финансово-правният анализ, който предшества сделките с големи активи, тъй като потенциалните кандидат-купувачи нямат достъп до документите за собственост назад във времето.

С промените в Правилника се предлага незаверени преписи от вписани актове да се издават на всяко лице, като това ще се отбелязва в специалния регистър за издадените справки срещу ЕГН на лицето, което ги е получило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още