IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 244 млн. лева по програма "Околна среда" са изплатени на строителни фирми

Фирмите не са спирали работа по проекти, финансирани с европари, дълговете на държавата и общините остават около 1 млрд. лева, според браншовата камара

14:20 | 16.10.14 г. 1
Над 244 млн. лева по програма "Околна среда" са изплатени на строителни фирми

Над 244 млн. лева са разплатени на строителните фирми за проекти по оперативна програма „Околна среда“, след като служебният кабинет взе решение плащанията по блокираната от Брюксел програма да стартират с бюджетни средства.

Това стана ясно на пресконференция на Камарата на строителите в България, на която бяха представени актуални данни за състоянието на строителния сектор.

Разплатените пари към строителите по програмата „Регионално развитие“, по която също има блокирани от Брюксел средства, са около 90 млн. лева, съобщи инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите.

Фирмите не са спирали работата по проектите, както браншовата организация препоръча през лятото, допълни Бойков.

Припомняме, че от Камарата алармираха за натрупани задължения на държавата и общините в размер на над 1 млрд. лева заради системно неразплащане със строителните фирми, които изпълняват финансирани с пари от Европейския съюз (ЕС) обекти.

На практика към момента размерът на задълженията е приблизително същият – около 1 млрд. лева, тъй като фирмите продължават работа, а и фактурират извършени дейности, за които не са издавали фактури, тъй като не са имали възможност да покрият ДДС.

Бойков посочи, че големите плащания по оперативните програми предстоят, тъй като за усвояване остават около 2 млрд. лева, а крайният срок изтича през следващата година.

Браншът продължава да е тежко зависим от обществените поръчки заради свитото сградно строителство в частния сектор. Данните на Камарата показват, че над 90% от фирмите отчитат значителен спад на оборотите, а над 15 на сто от малките фирми са замразили дейността си.

Продължава да се свива и обемът на строителната продукция, тъй като финансираното с пари от ЕС и от бюджета строителство, главно на инфраструктурни обекти и ремонти, няма как да издърпа нагоре целия сектор.

Председателят на Камарата Светослав Глосов допълни, че всяка втора фирма от строителния сектор има просрочено задължение към друго дружество, а задлъжнялостта продължава да се увеличава.

Нови фирми – предизборно „разрояване“

Инж. Георги Линков от Камарата, който отговаря за Централния професионален регистър на строителите, коментира, че през последните седем години се наблюдава устойчива тенденция за ръст на нововписаните в регистъра строителни фирми точно преди избори.

В началото на тази година вписаните в регистъра строителни фирми са били малко над 4 300 – със 145 повече спрямо началото на 2013 г.

Към 30 септември заличени от регистъра са 520 фирми. С приспадане на заличените и заедно с нововписаните броят на фирмите в регистъра към края на септември достига малко над 4 200 спрямо малко над 4 хил. по същото време на миналата година, сочат данните на Камарата, цитирани от Линков. Т. е. нововписаните дружества са около 400.

Линков коментира, че всяка година намаляват и строителните фирми от първа и втора категория – фирми, които могат да изпълняват големи и сложни обекти.

Заради високата междуфирмена задлъжнялост и неразплатените от държавата и общините средства тези фирми не успяват да отговорят на част от изискванията, защото не могат да си позволят да разширяват инвестициите в дълготрайни материални активи (машини и оборудване), а вместо това ги свиват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Дайте да видим към кои точно фирми, за кои проекти и в какъв размер са дълговете. Така ангро става само за обслужване на актуализацията на бюджета и раздуването на разходите, които искат Боко и Местан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още