IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградното строителство у нас остава слабо в разгара на сезона

Общата продукция в строителния сектор нараства с близо 3% на годишна база, подкрепена от инженерното строителство

12:02 | 09.09.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Сградното строителство у нас остава слабо в разгара на сезона

Строителната продукция от сградното строителство в България намалява с 0,6% през юли спрямо предходния месец, сочат сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база е регистрирано намаление от 3,4%.

След известно съживяване през май сградното строителство отчете понижение и за юни. Така в два от най-силните за бранша месеци строителството на сгради у нас изглежда не успява да тръгне нагоре.

Данните за общата продукция в сектор „Строителство”, която включва сградното и гражданското/инженерното строителство, сочат спад през юли с 0,3% спрямо юни и увеличение от 2,9% в сравнение със същия месец на 2013 г.

Увеличението на общата строителна продукция на годишна база през юли се определя от положителния темп при гражданското строителство, където е отчетен ръст от 11,3%. Продукцията от инженерното строителство се увеличава и на месечна база, макар и само с 0,1%.

Влияние върху бранша оказват и затрудненията, породени от спирането на пари по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“, със средства от които основно се финансират строителни дейности.

През юли Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, коментира пред Investor.bg, че държавата и общините не са разплатили на строителни фирми около 1 млрд. лева.

Малко по-късно от Камарата препоръчаха на строителните компании, изпълняващи проекти по оперативни програми, да пристъпят към подписване на Акт 10 за спиране на строителството до намиране на решение за възстановяване на финансирането по програмите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още