IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"София Тех Парк" се подготвя за кандидатстване по новите оперативни програми

Walltopia започна строителството на Collider Activity Center за 12 млн. лева

14:17 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В бъдещия Collider Activity Center ще се помещават изследователски център и основният офис на Walltopia. <em>Снимка: БТА</em></p>

В бъдещия Collider Activity Center ще се помещават изследователски център и основният офис на Walltopia. Снимка: БТА

„София Тех Парк“ ще започне да подготвя проекти за кандидатстване по новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това съобщи пред Investor.bg изпълнителният директор на компанията Елица Панайотова по време на първата копка на Collider Activity Center. Проектът е стойност около 12 млн. лева и е на компанията Walltopia, световният лидер в производството на катерачни стени.

Панайотова добави, че по бъдещата ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще се търсят средства за доразвиване на инфраструктурата на „София Тех Парк“. Отделно компанията ще кандидатства заедно с консорциум от ВУЗ-ове за различни проекти по новата оперативна програмата „Наука и образование“. Там бенефициент ще бъде консорциумът от учебни заведения и БАН, а ние ще подкрепяме проектите, обясни Панайотова. Самите ВУЗ-ове обаче ще подготвят своите идеи за това каква развойна дейност ще бъде добре да се създава във високотехнологичния парк.

Тя припомни, че в периода септември-ноември догодина трябва да бъдат приключени строящите се в момента шест обекта от „София Тех парк“ -  лабораторен комплекс, иновационен форум, бизнес инкубатор, интерактивен музей и паркинг сграда. Проектът е за малко над 49 млн. евро, добави Панайотова.

Първата копка на Collider Activity Center днес направиха президентът Росен Плевнелиев и икономическият министър Божидар Лукарски. Сградата на Walltopia ще бъде с обща разгъната площ от 13 хил. кв. м. Там ще се помещават изследователски център и централният офис на компанията. На територията на комплекса ще бъдат изградени още спортни зони, високотехнологични офиси, развлекателни и търговски площи. Архитектурният проект на Collider Activity Center е дело на холандския архитект Невил Марс.

Walltopia е сред най-добрите компании в света и най-успешната в своята сфера, заяви президентът Плевнелиев. По думите му компанията на практика е започнала от нулата и е станала дружество от световен мащаб.

Тази инвестиция показва, че можем да растем не с един, а с 30 процента и че можем да бъдем сред най-добрите и със стратегическа визия и с много труд да оставяме всички зад себе си, добави Плевнелиев. Президентът изрази задоволство от решението на компанията да изгради централния си офис именно в софийския технологичен парк и припомни, че „София Тех Парк“ ще бъде центърът на първата иновационна екосистема в България.

Collider Activity Center ще бъде мястото, където науката и бизнесът ще си дават среща, коментира и икономическият министър Божидар Лукарски. "Сигурен съм, че Walltopia ще осъществи инвестиция, която ще бъде пример за други компании“, добави той. Въпреки кризата България отчита икономически ръст, който е радост за българските предприемачи, добави той.

До момента Walltopia изграждаше своята развойна дейност на няколко места в страната, включително и в различните звена на БАН и университетите, обясни и собственикът на компанията Ивайло Пенчев. След завършването на сградата всичко ще бъде съсредоточено на едно място. Collider Activity Center ще бъде и най-енергийно ефективната сграда в България, заяви Пенчев. В нея ще бъдат вградени уникални технологии с термопомпи за оползотворяване на енергията, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още