IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законовите промени заради новата методика за такса "смет" пак зациклиха

Обсъжданите от работна група поправки пак не са внесени за обсъждане от Тристранката и Министерския съвет

17:30 | 16.07.15 г.
Законовите промени заради новата методика за такса "смет" пак зациклиха

Поправките в Закона за местните данъци и такси, с които да се въведе на практика принципа “замърсителят плаща” при определянето на такса “смет” и да се приеме нова методика, вероятно няма да се случат и тази година, алармират четирите национално представени организации на бизнеса в съобщение до медиите.

Работна група е подготвила необходимите промени въпреки съпротивата на общините. Те обаче така и не са изпратени нито на Тристранен съвет, нито са внесени в Министерския съвет, става ясно от съобщението.

Бизнесът настоява държавата да разгледа предложенията до края на месеца, преди ваканцията на Народното събрание, още повече, че забавянето поставя и общините в патова ситуация, тъй като старото правило за определяне на такса смет – на базата на данъчната основа на имотите, беше отменено.

В съобщението на работодателските организации се припомня, че с поправки в Закона за местните данъци и такси от 2013 г., които влязоха в сила от 1 януари 2014 г., беше отменена възможността размерът на такса “смет” да се определя на базата на данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена. В изпълнение на разпоредбата беше създадена работна група към Министерството на финансите, която подготви методика и законови поправки. Те обаче не бяха внесени в Министерския съвет, нито в предишното Народно събрание.

През миналата година сегашният парламент също направи промени в Закона, с които задължи Министерският съвет, съвместно със Сдружението на общините, да разработи  до 30 март 2015 г. методика за определянето на таксата “смет”. В началото на тази година отново беше създадена работна група, която в срок до 25 февруари трябваше да е подготвила новите правила.

Групата така и не е стигнала до единодушие, коментира пред Investor.bg Илияна Павлова от Българската стопанска камарата (БСК). Въпреки споровете обаче, в началото на май вече е имало готови текстове, които Министерството на финансите е изпратило до организациите на бизнеса за коментари и бележки. Работодателските организации са отговорили, но оттогава не е ясно какво става с текстовете, а Илияна Павлова изрази опасенията си, че промените няма да бъдат приети и тази година.

През миналата година финансовото министерство предлагаше три варианта за определяне на таксата “смет”. Първият предвиждаше да се измерват количествата отпадъци за всеки имот. Второто предложение предвиждаше да се определя такса “смет” на базата на броя и вместимостта на необходимите съдове, а третото – спрямо броя на обитателите на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още