IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приоритетите на София за 2016 г. - екология, образование и транспорт

Ще продължават ремонтите на базовата инфраструктура в града, НДК, започва обновяването на Западния парк, както и залесяването на 300 дка пустеещи земи

14:32 | 18.12.15 г.
Приоритетите на София за 2016 г. - екология, образование и транспорт

Превръщането на София в зелен град, образованието и транспортната инфраструктура са сред приоритетите в управлението на столицата през 2016 г. Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар за представянето на проектобюджета на града за догодина.

Планираните разходи за 2016 г. са 1,19 млрд. лв., включително държавната отговорност и дофинансирането. Капиталовата програма е на стойност 381 млн. лв.

Кметът на София припомни, че за следващата година не се предвижда увеличаване на местните данъци и такси. Усилията ще бъдат насочени към увеличаване на събираемостта, по-добър контрол и мерки за събиране на стари вземания.

Фандъкова открои стратегическия проект за строителството на третата линия на метрото, както и продължаването на ремонтите на базовата инфраструктура в града.

През следващата година продължава ремонтът на парка на НДК, започва обновяването на Западния парк, както и залесяването на 300 дка пустеещи земи. 8,8 млн. лв. са предвидени за рекултивацията на старите депа за отпадъци.

Столичната община планира инвестиции в строителство и ремонт на детски градини - ще бъдат открити седем нови детски градини в районите - "Витоша", "Връбница", "Младост", "Илинден", "Красно село" и "Люлин". Нови спортни зали ще има в три училища. Продължава и програмата за енергийна ефективност на училищата и детски градини, предстои цялостна модернизация на 27 училища и детски градини, обяви кметът.

Тя каза, че се увеличават средствата за Общинска полиция и за разширяване на системата за видеонаблюдение. Нова програма ще подпомага развитието на детско-юношеския спорт. Продължава и работата по експонирането на археологическото наследство на града.

Проектобюджетът на Столичната община за 2016 г. беше обсъден публично в края на ноември, той беше представен пред бизнеса, а за първи път и в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В края на януари ще бъде внесен и в Столичния общински съвет, отбеляза кметът Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още