IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кварталните ремонти - новият приоритет на Столичната община

3,5 млн. лв. ще се насочат за разширяване на системата за видеонаблюдение в столицата догодина

09:54 | 17.12.15 г. 3
Кварталните ремонти - новият приоритет на Столичната община

Ремонтите на улиците в кварталите и поддръжката на междублоковите пространства са новите приоритети на Столичната община за 2016 г. Това посочва кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за БТА.

За ремонти на улици в кварталите са заложени почти с 11 млн. лв. повече спрямо 2015 г., а за миене на улици и булеварди се залага увеличение на средствата в бюджета с 12-13 пъти, казва тя. Ще се работи и за разширяване поддръжката на междублоковите пространства.

В кварталите се предвижда както ремонт и изграждане на нови улици, така и възстановяване на тротоари и подмяна на уличното осветление. Районните кметове ще изготвят реалистични графици за ремонти с приоритети спрямо състоянието и натовареността на улиците, посочва Фандъкова.

Вече стартира пилотният проект за подмяна на над 8 хил. осветителни тела в три квартала на София. Изготвя се и цялостен проект за модернизация на осветлението. „Целта ни е до 2020 г. 60 процента от осветлението на София да е енергийно ефективно и да спестяваме около една трета от разходите за електричество. Заедно с подмяната на подземната инфраструктура ще реновираме и тротоарните настилки. Това са три от ключовите проблеми в момента, по които работата ще продължи с повече инвестиции и усилия”, казва столичният градоначалник.

Като нов приоритет, към който са насочени средства, кметът посочва спортът и изграждане на спортна инфраструктура, както и подкрепа за състезания.

"Стратегическият проект, който започваме през 2016 г., е третата линия на метрото", допълва Фандъкова. С изграждането на третия лъч ще се спестяват 90 хил. тона вредни емисии годишно и трафикът в тези райони ще намалее с 20 на сто, очаква тя.

Столичната община ще продължи и с модернизацията на градския транспорт. Вече е избран изпълнител за доставка на още 110 нови автобуса и пет нови трамвая. Предстоят и поетапни доставки на трамваи, които да заменят най-старите ни мотриси, обяснява столичният кмет.

Проектобюджетът на Столичната община за 2016 г. предвижда приходи от 1,19 млрд. лв. Заложените в бюджета инвестиции от европейски програми са 195 млн. лв., казва още Йорданка Фандъкова. Като цяло парите в бюджета са по-малко от миналата година заради по-малкото средства от оперативни програми, което се дължи на забавения им старт през 2014 г. Някои от тях още не са отворени за подаване на проекти, посочва Кметът на София.

За следващата година Столичната община залага 679 млн. лв. собствени приходи, като за 2016 г. не се планира увеличение на местните данъци и такси. "В последните години заложихме на мерки за повишаване на събираемостта. Така само за 2015 г. успяхме да съберем 30 млн. лв. повече", допълва кметът.

С Бюджет 2016 на столицата ще започне строителството на третата линия на метрото. От необходимото финансиране 180 млн. лв. идват от новата оперативна програма "Транспорт" и 20 млн. лв. са собствено финансиране на местната администрация. Първият участък ще бъде от "Малък градски театър зад канала" до "Красно село", след това строителството ще продължи към район "Овча купел".

В средата на 2016 г. ще е готов и новият участък от метростанция "Джеймс Баучер" до кв. "Хладилника". Само с него очакванията са още 20 хил. души на ден да имат достъп до метрото.

Ще продължат и ремонтите на големи булеварди - в плановете на общината за реконструкция попадат бул. "Владимир Вазов", бул. "Монтевидео", ул. "Козлодуй". Довършва се и ремонтът с трамвайното трасе по бул. "Витоша" до Южния парк и се доизгражда ул. "Обиколна" в "Дружба".

За разширяване на системата за видеонаблюдение се насочват 3,5 млн. лв. Отделно се предвижда и увеличение на общинската полиция, казва още кметът. До края на 2016 г. общо 160 кръстовища ще бъдат обхванати от системата за управление на трафика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
Ravon
преди 8 години
Браво на кметицата ни, Фандъкова нямаше избор и първо оправи центъра на столицата ни, ето че дойде време и на кварталите. Не че досега не се поддържаха,, напротив, но ето че дойде време за основни реконструкции. Добре е останалите кметове в страната да се поучат от добрия пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
г-жа Фандъкова, ще продължи да "ремонтира" булевардите и кварталните улици по метода "едно канче дзиф и 3 лопати мозайка директно в дупката" После като минеш, цялото платно е покрито с мозайка,а от "кръпката" ти изпадат зъбите, ама... за 11 милиона "ремонтираме" цяла София
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още