IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Ще намалим вредните емисии на София с 25% до 2030 г.

Столичният кмет заяви, че само с подмяната на тролейбусите консумацията на енергия е спаднала с 15%

10:06 | 06.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Проектите ни за градския транспорт, подмяната с екологични превозни средства и особено изграждането на метрото имат вече своите ефекти. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в предаването „Денят с Георги Любенов” по БНТ, цитирана от Агенция "Фокус".

„Само с подмяната на 90% от тролейбусите, която вече е факт в София, намалихме консумацията на енергия с 15%. С новия проект за третата линия на метрото очакваме с 90 тона годишно да намалеят вредните емисии в София”, заяви Фандъкова и добави: „За мен това е водещо. Заложих в своята програма зелените политики във всяка една от сферите. Това беше и отговорната позиция на всички мои колеги”.

По думите й сред европейските столици София заема наистина незавидно място и това е така, защото екологичните мерки, които се предприемат едва от няколко години, дават бавно резултат. „Няма как да наваксаме толкова бързо, но е важно да имаме конкретни цели и да измерваме постигнатото”, посочи кметът на София.

„Това, което сме заложили по-скоро е намаляване с 25% на вредните емисии до 2030 г. Ще дам конкретни примери – започнахме подмяната на уличното осветление, реализирахме част от пилотния проект, който ще продължи", добави Фандъкова. "Само с подмяната на 8 000 осветителни тела намаля чувствително не само консумацията на енергия, която е важната цел, но и разходите."

Кметът на столицата посочи, че през 2011 г. София се е включила към мрежата на европейските градове. "От 2012 г. имаме програма, която изпълняваме с големите екологични проекти и всички останали в тази насока.", допълни тя.

„Градовете са много важен фактор по темата за климатичните промени, защото имаме оперативни задачи на локално ниво”, уточни Фандъкова. Тя припомни, че тази година беше реализирано най-голямото екологично съоръжение в България – инсталациите за преработка на отпадъците с ясна заявка за рециклиране на над 50 % от отпадъците на големия град и производство на електрическа енергия и компост от голяма част от останалите отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още