IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Такса "смет" в столицата няма да бъде повишавана през 2016 г.

С 8 млн. лв. се увеличават разходите за миене на софийските улици

17:05 | 18.11.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Dnes.bg</em></p>

Снимка: Dnes.bg

Такса "смет" няма да бъде повишавана през 2016 г. Това е нашето предложение към Столичния общински съвет въпреки предвидения по-голям бюджет за дейностите по почистване, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичната община., цитирана от БТА.

С 8 млн. лв. се увеличават разходите за миене на софийските улици, съобщи кметът.

Тя декларира, че през 2016 г. в пъти ще бъде увеличено миенето на улиците на града. Освен големите булеварди и улици с масов градски транспорт, се предвижда и миене на кварталните улици. Това е една от основните мерки за намаляването на фините прахови частици (ФПЧ) (б. р. – заради замърсяването с ФПЧ на големите градове ЕК започна наказателна процедура срещу България през 2008 г.).

Заложено е увеличение на средствата за поддържане на междублоковите пространства от 3,5 млн. лв. през 2015 г. на 4 млн. лв. за 2016 г. 

Зам.-кметът по екология Мария Бояджийска посочи, че за събиране и транспорт на отпадъци са предвидени 60,5 млн. лв. За лятно и зимно почистване - 60 млн. лв. Бюджетът за лятно почистване се увеличава с 8 млн. лв. за 2016 г., а за зимно - с 1 млн. лв.

Увеличават се драстично санкциите за фирмите при несвършена работа. За пропуснато обслужване на контейнер за отпадъци санкцията се увеличава петкратно - от 110 на 500 лв. За непочистено улично кошче увеличението е четирикратно, за ръчно и механизирано метене увеличението е двукратно. Над 200 пъти е увеличението на глобите за непочистени спирки и пешеходни пространства.

След като заводът за боклук заработи, намаляват разходите за депониране. Произвежданите от завода продукти - компост, електрическа енергия и материали за рециклиране се продават и се генерират приходи, които през 2016 г. се очаква да бъдат 1,1 млн. лв., посочи кметът.

Тя подчерта, че Столичната община продължава рекултивацията на старите депа за отпадъци в Суходол и Долни Богров. Подготвя се проект за рекултивация на депото във Враждебна.

Столичният кмет обяви още, че част от заложените средства за капиталови инвестиции са за закупуване на техника за сметопочистване - 3,6 млн. лв. Целта е постепенно да бъде създадено общинско предприятие, което да поеме почистването на част от районите, както преди няколко години беше създадено общинско предприятие за паркове и градини, което разширява своята дейност.

В план-сметката са заложени средства за инсталацията в "Топлофикация-София", която  ще изгаря произвежданото от завода за боклук RDF-гориво.

В следващите дни ще започне подготовка за обявяване на конкурс за главен архитект на София, каза още Йорданка Фандъкова. Тази стъпка се налага, след като вчера настоящият главен архитект на столицата Петър Диков обяви, че ще освободи поста от 9 февруари. Като основен мотив за решението си той посочи, че от 10 години е на поста и е време да се оттегли.

"Ще уважа молбата за оставка на арх. Диков", обяви пък днес Фандъкова и призна, че е знаела за решението му, предаде Dnes.bg. 

Въпреки критиките, които бяха насочени към Диков като главен архитект, от думите й се разбра, че е била доволна от работата му. Като пример за добре изпълнени проекти Фандъкова посочи метрото и Околовръстния път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Svetulka
преди 8 години
Поне това сред толкова много данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още