IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалстарт на поредния бунт на миноритарите във Фонд имоти АДСИЦ

Пречките са били липсата на кворум и принудителна мярка от КФН да не се гласува предложението за нови директори

13:07 | 15.02.16 г.
Фалстарт на поредния бунт на миноритарите във Фонд имоти АДСИЦ

Поредният бунт на част от акционерите във Фонд имоти АДСИЦ срещу ръководството на фонда започна с фалстарт, като общото събрание на акционерите на 11 февруари не се е състояло поради липса на кворум. Представени са били едва 19,62% от акционерите, съобщи фондът чрез Бюлетин Investor.bg.

Но дори и да имаше кворум, Комисията за финансов надзор е изпратила Принудителна административна мярка (ПАМ) да не се гласува предложението за избор на нов Съвет на директорите. Причината е непредставянето на изискуемата по закон информация при избор на нови ръководни членове, а именно Свидетелство за съдимост, удостоверяващо липсата на влязла в сила присъда за престъпления против собствеността, стопанството и против данъчната и осигурителната система, както и липсата на Декларация по чл. 116а, ал 2. от ЗППЦК.

Това е поредният бунт на група акционери, като събранието беше свикано от тях, а не от ръководството на фонда.

Още през 2012 г. ръководството не бе освободено от отговорност и не бяха одобрени отчетите за 2010 г. и 2011 г. Също така акционерите избраха одитор, различен от предложения от ръководството.

На общото събрание на акционерите от 30 май 2011 г. също имаше бунт на част от акционерите и ръководството също не бе освободено от отговорност. В оспорвано гласуване пенсионни фондове и спекуланти надделяха над мениджърите учредители, събирайки 50,55% от гласовете.

На събранието на 11 февруари 2016 г. трябваше да се гласува освобождане на сегашното ръководство, избор на ново и изготвяне на оценка на активите на фонда. Поради липса на кворум на първата дата то ще се проведе отново на 25 февруари 2016 г. от 11 ч. в хотел "Легенди" в София.

Investor.bg публикува мненията на двете основни групи акционери, а именно мениджърите учредители и свикалите общото събрание.

Един от бунтарите в лицето на Никола Филипов (с никнейм Nikola) написа в Коментари на Investor.bg в събота (13 февруари в 18:08 ч.), че вече тече подготовка за "по-следващото събрание" (след това на 25 февруари 2016 г. - бел. а.).

Според Филипов има съмнения за източване на фонда. Според изпълнителния директор на дружеството сделката със сградата на бул. "Цариградско шосе" в София е била единственото нещо, което е можело да се случи, освен несъстоятелност на Фонд имоти АДСИЦ.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още