IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спешни ремонти на жилищни сгради няма да могат да се отлагат от собствениците

Нововъзникнала етажна собственост ще трябва да си избере управление до 6 месеца

17:33 | 17.03.16 г.
Спешни ремонти на жилищни сгради няма да могат да се отлагат от собствениците

Собствениците на жилища вече няма да могат да отлагат до безкрайност неотложните ремонти. С промени в Закона за управлението на етажната собственост, приети на второ четене днес, депутатите въведоха санкции за управителите на етажна собственост и за кметовете на общини и общински райони, когато не изпълняват задълженията си, свързани с неотложните ремонти, съобщава БТА.

Глобата за управител на етажната собственост ще е от 500 до 1 000 лв., а за кмет - от 300 до 700 лв., предвиждат текстовете.

Депутатите записаха в закона, че нововъзникнала етажна собственост трябва да избере управителен съвет (управител) в срок от 6 месеца. Предвидена е възможност правомощията на управителя/управителния съвет да се възлагат на юридически лица за срок от две години.

При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението ще може да се прехвърля на новия собственик. За задълженията към сдружението обаче ще отговаря старият собственик, посочва се в закона.

Според новите разпоредби управителният съвет/управителят ще се отчита ежегодно и в края на мандата си с доклад пред общото събрание.

Промените въвеждат още и възможност за кореспонденция по електронна поща със собствениците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още