IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС забрани действия, които нарушават целостта и архитектурния вид на сгради

Промените в Закона за етажната собственост дават нови права на общото събрание

12:01 | 06.11.15 г. 3
НС забрани действия, които нарушават целостта и архитектурния вид на сгради

Да бъдат забранени всички дейности, които нарушават целостта, архитектурния вид, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сгради. Това решиха депутатите с промени в Закона за етажната собственост, внесени от Министерския съвет.

Въвеждат се и допълнителни задължения за собствениците да поддържат сградата в техническо състояние, според изискванията на Закона за устройство на територията, както и да осигуряват безопасната експлоатация на всички съоръжения и инсталации.

Промените дават и нови права на общото събрание да приема решение за изработване на технически паспорт на сградата, както и да определи шестмесечен срок, в който нововъзникнала етажна собственост да избира управителен съвет. Депутатите предвидиха и възможност правомощията на УС и на сдружението на собствениците или част от тях да се възлагат на юридически лица за срок две години, предаде БТА.

При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението ще може да се прехвърля на новия собственик, като за задълженията към сдружението преди промяната на собствеността отговаря старият стопанин.

Парламентът предвиди и възможност за кореспонденция по електронна поща, когато е налична такава, и за получаване на съобщения чрез адрес в страната, като той може да бъде различен от настоящия или постоянния.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт не е съгласен собствениците на жилища да бъдат задължавани да се снабдяват с т. нар. конструктивни удостоверения, които, по думите му, струват няколко десетки хиляди лева в зависимост от квадратурата и кубатурата на апартамента.

Това, обясни депутатът, ще постави голяма част от хората в положение на предварителна задлъжнялост. Байрактаров е и срещу правото на УС да сключва договор от името на етажната собственост с оператори на топлоенергия, защото в крайна сметка фактурите за топлото отиват при отделните семейства, а не при управителя и така се нарушава правото на избор на потребителя. Това са частно-правни отношения, подчерта още представителят на ПФ.

От левицата се обявиха против решенията на УС да се гласуват с 50 плюс един, което, по думите на Манол Генов, лишава голяма част от собствениците да имат право на глас.

Няма как 100% от живеещите в блока да приемат решения, например за саниране, за това какво трябва да се случи в сградата, отговори Рамадан Аталай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
Аз пък мисля, че ако изолираш и накрая боядисаш в оригиналния цвят на сградата - не нарушаваш архитектурния вид и не е незаконно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
vstoykov
преди 8 години
Аз нямам нищо против да живея в блок, в който няма две еднакви фасади на апартаменти (всеки си е остъклил или боядисал терасата в уникален цвят, сложил си е различна дограма и т.н.) при условие, че това по никакъв начин не застрашава безопасността на сградата.На кого пречи това, че Бай Иван от третия етаж си е сложил топлозолация и е остъклил терасата?Който иска да живее в блок с еднакви тераси и прозорци - да ходи в САЩ. Там може да те тикнат в затвора за неподходящи пердета или защото не си окосил тревата (или не е толкова зелена, колкото трябва).А ако всички от собствениците са съгласни (и подписват договор при покупка на жилището) - нямам нищо против всички тераси да са еднакви, всички завеси да са в един и същ оттенък на сивото и т.н. Щом е доброволно - нямам нищо против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
vstoykov
преди 8 години
Това ще удари умерено бедните (работещи бедни, които теглят кредит за топлоизолация), живеещи в блок с преобладаващо крайно бедни.Защото в такива блокове само няколко живущи имат пари за топлоизолация и ремонти (които променят външния вид на сградата).Богатите могат да си позволят да не живеят в блок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още