IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпоредбите на закона за етажната собственост не работят при новото строителство

За всички нови сгради трябва да се изисква сключването на договор между инвеститора и собствениците за управлението и поддръжката, препоръчват експерти

15:38 | 07.09.15 г. 5
Разпоредбите на закона за етажната собственост не работят при новото строителство

Сключването на писмен договор между инвеститорите и собствениците на имоти в новопостроени жилищни сгради може да реши проблемите по първоначалното организиране на етажната собственост в новите блокове.

Това смятат от отдела за фасилити мениджмънт на компанията за имоти Arco Real Estate. Отделът се занимава с управлението на сградите на Arco Invest през първата година от въвеждането им в експлоатация и до вземането на решение на собствениците на жилищата как ще продължат да управляват етажната собственост.

В момента, съгласно Закона за управление на етажната собсвеност (ЗУЕС), сключването на такъв договор се прилага за жилищните сгради в комплекси от затворен тип. Експертите обаче препоръчват този текст да се прилага и за всички новопостроени сгради, за да се избегне натрупването на проблеми при управлението на етажната собственост още в началото на нейното организиране.

През първите месеци до 1 година от въвеждането на новопостроените жилищни сгради в експлоатация голяма част от собствениците не ползват имотите си по предназначение, посочват от компанията. От тях някои много трудно изобщо могат да бъдат открити. Отделно хората не се познават помежду си.

Същевременно законът изисква новата етажна собственост да се сформира по инициатива на поне 30% от собствениците. Отделно проблеми създават и текстовете от закона, които регламентират да се събират такси за поддръжка на база брой живущи в жилищата, което е неприложимо за новопостроените сгради, където обитаеми са минимален брой имоти, а в същото време разходите са завишени заради първоначалните ремонтни дейности, които текат в апартаментите.

Така се стига до момент, в който таксите се събират на доброволни начала предвид липсата на законово основание, което не би трябвало да се допуска.

Без съдействие от страна на инвеститора, което не е разписано в закона, процесът по първоначалното организиране на етажната собственост е хаотичен, често води до конфликти и е непредвидим във времето, посочват от Arco. В същото време липсата на контрол и поддръжка в сградата точно в този период може да доведе до сериозни проблеми и щети в общите части и бързо влошаване на средата, като се компрометират и направените инвестиции, предупреждават от компанията.

Със сключването на договор с инвеститора всеки от собствениците ще разполага с предварителна информация още в момента на покупката за това какви разходи за управление и поддръжка може да очаква, както и пакета от услуги, които ще получи. Така ще отпадне и проблемът с разпределение на разходите за поддръжка между отделните собственици, посочват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
А ти интересувал ли си се какви са разходите за съд? Защото аз мисля , че не са толкова големи я производството е сравнително бързо и безпроблемно. По правило разходите по делото се присъждат на загубилата страна, така че ако го осъдите, той ще плаща и делото и ВАШИЯ адвокат. Има адвокати, които от това живеят, само трябва да намерите някой, той ще си го осъди и ще си вземе хонорара от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Разходите трябва да се разделят на постоянни/плащани на база общи части/ и променливи/плащани на база използване/. За да се избегне неплащането и търсенето на собственици които не се вясват с години - трябва да се направи като в Германия - всеки собственик плаща месечна такса някъде 1 промил от цената на имота по сметка на блока. Ако не плаща - го гонят автоматично след година да речем и му продават имота служебно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
kony
преди 8 години
Някой знае ли как може да се принуди нежелаещ да плаща общите режийни съсед без да се стига до съд (много големи разходи) или саморазправа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
CEO of arco
преди 8 години
Благодаря за съвета, ще поискаме и това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
vstoykov
преди 8 години
А отдела за фасилити мениджмънт на компанията за имоти Arco Real Estate не искат ли в закона изрично да се посочи името на тяхната фирма и че трябва собствениците на всеки новопостроен имот (а защо не и старите) да сключват договор с тази фирма за поддръжка до живот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още