IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилен интерес към кредитите на "Агрион"

Компанията отпуска финансиране за агросектора по улеснена процедура

10:53 | 03.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Засилен интерес към кредитите на "Агрион"

През последните години аграрният сектор в България бележи значително развитие, като общият годишен обем и броят на отпуснатите земеделски кредити нараства. В същото време земеделският бизнес остава оптимист за ситуацията си в момента - над половината от арендаторите определят състоянието на бизнеса си като „по-скоро добро”.

Всеки втори фермер обаче признава, че е имал нужда от средства за финансиране в последната година. Средната необходима сума е била около 600 хил. лв., сочи проучване, изготвено по поръчка на компанията за управление на земя „Агрион”. Тя получи регистрация в БНБ като небанково дружество и отпуска кредити и лизинг за земя във всичките си офиси в 25 града в цялата страна.

От компанията потвърдиха, че интересът и запитванията за финансовите им продукти се увеличават. Основно фермерите се интересуват от условията за теглене на кредити за покупка на нова техника, за още земя и за покриване на спешни разходи за препарати и торове. Основното им изискване е процедурата по кандидатстване и усвояване да е бърза и лесна.

Моделът, по който работи „Агрион”, е нов за България и използва ниша, близка до банково кредитиране, но с разликата, че банките трудно приемат като обезпечение само земеделските земи на кредитоискателя. Така, ако производител иска да изтегли финансов ресурс по традиционния начин, ще трябва да ипотекира друг имот или материални активи, да заложи субсидии и т.н.

Затова от „Агрион” залагат като свое конкурентно предимство освен високия процент на отпуснатото финансиране спрямо оценката на земята и на улеснената процедура за кандидатстване. Не търсят допълнителни залози или включването на съдлъжници, както и създаване на допълнителни сметки, застраховки и т.н. Отпуснатата сума  може да достигне до 80% от цената на земеделския парцел.

„Ние сме много гъвкави и познаваме проблемите на фермерите и арендаторите от първо лице. Освен това експертизата ни като един от основните собственици на земя на българския пазар ни дава възможност за адекватна оценка на обезпечението и съответно последващото му управление”, коментираха от мениджмънта на компанията. Услугата кредитиране и лизинг се предлага във всички офиси на дружеството в цялата страна.

Според финансовия директор на „Агрион” Светла Боянова земеделците имат нужда от пари навреме, от разбиране на техните проблеми, от лесен достъп до кандидатстване и усвояване, без много поръчители, документи, но при коректни и точно прогнозируеми условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още