IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден протест срещу застрояването по Черноморието

С новия общ устройствен план на община Бяла плажът Иракли ще се раздели на части, алармират природозащитници

10:14 | 17.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Иракли. Снимка: Investor.bg</em></p>

Иракли. Снимка: Investor.bg

Пореден протест на природозащитници срещу застрояването на дивите плажове се провежда тази сутрин пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Според Коалиция "За да остане природа в България“ ведомството се кани да разреши застрояването на един от последните неурбанизирани плажове по Черноморието - Карадере, като одобри заданието за нов общ устройствен план на община Бяла, предава БНР.

Според екозащитниците обаче държавата разделя на части тези плажове и оставя под защита само малки зони от тях. 

Люба Батембергска от гражданското сдружение „Да спасим Карадере“ уточни за националното радио, че МРРБ е отговорно за общите устройствени планове, от които зависи дали ще се застроява или не Карадере. Ведомството е отговорно и за теритероиите около морето, допълни тя и изрази опасение, че Карадере може да последва съдбата на Иракли.

В момента в различните карти плажът е разделен на две. В едните плажът е безименен и с решение на Върховния административен съд вече се води, че имотите, които са в него, не са дюни, а  те са, на практика, защитени от „Натура 2000“. Веднъж има опасност от разделяне на плажа на две. Втори път, имаме над 4 декара, кито могат да бъдат извадени от самия плаж и могат да бъдат застроени, каза Батембергска.

Последният проблем е, че МРРБ, МОСВ и съда постановиха, че подробния устройствен плаж, който предвижда застрояването на Карадере, е незаконосъобразен. Той обаче продължава да е в сила,каза още тя.

По думите й нарушения, допуснати преди 12 години и заради които може да се застрои Карадере, на практика могат да бъдат възпроизведени в новия общ устройствен план. Искаме гаранции, че това няма да се случи, обобщи тя исканията на протестиращите.

Протестиращите пред МРРБ днес посочват като пример Иракли, където част от плажа е обявена, че се казва „Вая“ и там вече има чадъри и шезлонги.

Преди дни нарочна проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова на Иракли показа, че няма поставени плажни принадлежности и не се събират такси от туристите на плажа. Поводът за инспекцията е разпространена информация в интернет, че на Иракли се събират пари от туристите за ползване на чадър и шезлонг. Докладът на министерството от огледа на място показа, че разпространените снимки с табели с цени не са разположени на Иракли, а на плаж Вая, който е в близост до него.

В рамките на два месеца Министерството на регионалното развитие ще възложи изработването на общ устройствен план заедно с екологична оценка на община Бяла, с което ще се гарантира обществения интерес и ще предотврати всички пороци в хаотичното застрояване. Това заяви заместник-министър Николай Нанков на пресконференция, допълва БНР.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще препоръча на кмета на община Бяла да наложи строителна забрана до приемането на Общ устройствен план на общината за срок от две години, подчерта заместник-министър Николай Нанков.

„Единствената гаранция за защита на обществения интерес, в защита на хората, които протестират вън, е възлагането на общ устройствен план, неразделна част, от който е и екологичната оценка”, каза Нанков

На практика обаче министерството може само да препоръча на кмета да забрани строителството, но не може да го задължи. В момента за община Бяла действа устройствения план от 1997 година с промени от 2004 година. Пояснява Лидия Станкова - директор на дирекция "Устройство на територията".

За продължаващото строителство на плаж Иракли сигнализира граждани още през април. Оказа се, че фирмата инвеститор във ваканционния комплекс в Иракли „Емона 2000“, която бе глобена преди години с 20 хил. лева заради отклонението от физическите параметри на строителството, записани в решението по ОВОС, сега продължава да строи ваканционен комплекс на плажа Иракли. Тогава Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че няма правни възможности да спира строежа, тъй като той е от компетенциите на община Несебър.  

Преди три години за строителството на фирмата алармира гражданската група „Да спасим Иракли“.

Година по-рано същата група спря проекта на фирмата „Суис пропъртис“ за изграждането на ваканционен комплекс в Иракли и обжалва екооценките на още 3 инвестиционни проекта, чието реализиране засега е замразено.

Припомняме, че управляващите вече дадоха заявка, че Иракли, Карадере и Корал ще са "плажове за природосъобразен туризъм".

Допълнена с позицията на МРРБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още