IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Иракли отново се строи

„Емона 2000“ е спечелила всички възможни дела срещу наложената забрана за строителство, издадена от ДНСК

22:04 | 07.04.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иракли<em>. Снимка: Investor.bg</em></p>

Иракли. Снимка: Investor.bg

Фирмата инвеститор във ваканционния комплекс в Иракли „Емона 2000“, която бе глобена преди години с 20 хил. лева заради отклонението от физическите параметри на строителството, записани в решението по ОВОС, сега продължава да строи ваканционен комплекс на плажа Иракли.

Оказа се, че компанията е спечелила всички възможни дела срещу наложената забрана за строителство, издадена от Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК).

Заради това Министерството на регионалното развитие и благоустройството няма правни възможности да спира строежа, тъй като той е от компетенциите на община Несебър.  

За продължаващото строителство на плажа сигнализира гражданин пред Нова телевизия, който е заснел видеоматериал с дрон. От него ясно се вижда, че на мястото има усилена строителна дейност.

"Докато отивах към плажа, се разминах с няколко камиона със строителни материали. Когато започнах да си разопаковам дрона от чантата, дойде един пазач и ми каза, че е забранено да се снима. Когато го питах кой му е забранил, той отговори, че заповедта идва от концесионера на плажа", разказа Кирил Йорданов пред Нова телевизия.

Именно след излъчването на кадрите регионалното министерство реагира с официално съобщение.

Презмарт 2013 г. във връзка с протест от прокурор двете разрешения за строеж за горецитираните строежи са обявени за нищожни със заповеди на началника на РДНСК Югоизточен район. След обжалването им от възложителя Административен съд Бургас отменя двете заповеди съответно през ноември 2013 г. и март 2014 г. и с това разрешенията за строеж са влезли в сила, предвид което разрешените строежи са законни, поясняват от ведомството. Вещите лица по делото определят строежа като бараки (пета категория), а не като масивно строителство, а според Закона за устройство на територията ДНСК няма право да спира строежи от пета категория.

Разрешенията за строеж са издадени от община Несебър и контролът по строителство на обекти от четвърта, пета и шеста категория е от компетенциите на местната власт, е посочено в съобщението на регионалното министерство.

Преди три години за строителството на фирмата алармира гражданската група „Да спасим Иракли“. Година по-рано същата група спря проекта на фирмата „Суис пропъртис“ за изграждането на ваканционен комплекс в Иракли и обжалва екооценките на още 3 инвестиционни проекта, чието реализиране засега е замразено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
skeptika
преди 8 години
Стоителството отразява Нарастващото търсенe !!комуто не харесва....жалба до : ***. armenski_pop.net ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Спящият бик
преди 8 години
Какви бараки - нали видях видеото по телевизията - железобетон, та дранка! Но магистратите не са видели нищо, защото пак са им залепили очичките с пачки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
vivankata
преди 8 години
Бараки може, а палатки не може а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още