IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширяват териториите на защитените зони у нас

Това се налага след теренни проучвания на учени от БАН и от Института по океанология

16:24 | 30.10.13 г. 2
Разширяват териториите на защитените зони у нас

С близо 185 хил. ха се разширява площта на защитените зони за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна в България. Днес правителството добави три нови зони и разшири площта на пет защитени територии.

Трите нови защитени зони са Аладжа банка (669,64 ха), Емона (55 345,28 ха) и Отманли (8,83 ха). От списъка е заличена защитена зона „Острови Св. Иван и Св. Петър”, тъй като става част от зоната „Плаж Градина – Златна рибка”.

С близо 130 ха са разширени акваториите на защитените зони „Ропотамо”, „Странджа”, „Галата”, „Комплекс Калиакра” и „Емине – Иракли”.

Разширението на площта се отнася до акваторията на защитените зони и е резултат от допълнителни теренни проучвания, реализирани от институтите по океанология и за биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Заради строежи и ветропаркове на Калиакра, които застрашават дивата природа, Еврокомисията заведе дело срещу България пред Съда на ЕС. България е разрешила и голям брой икономически дейности в района без подходяща оценка на въздействието върху околната среда. Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекта са получили разрешение, без адекватна оценка за ефекта върху уникалните местообитания и видове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Предлагам ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ да стане защитема територия, че както са окупирали народното събрание някакви си 240 човека, не се знае докъде ще ни докарат!Вън окупаторите на НС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Така е - не че няма да се застрои някога , но да не става от случайни хора ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още