IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният министър обеща плажът Карадере да не бъде застроен

Лиляна Павлова ще препоръча на кмета на община Бяла да наложи строителна забрана за територията до влизането в сила на Общия устройствен план

21:10 | 21.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

Ще бъдат предприети всички законосъобразни действия, така че плажът Карадере да не бъде застроен. Това обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на среща с представители на Гражданска инициатива „Да спасим Карадере“ днес, на която обсъдиха процедурата за изработване на Общ устройствен план на община Бяла в област Варна.

Ще препоръчаме на кмета на община Бяла да наложи строителна забрана за територията до влизането в сила на Общия устройствен план, потвърди Павлова, цитирана от пресцентъра на ресорното министерство.

Павлова коментира пред представителите на инициативата, че изработването на Общия устройствен план на Бяла ще бъде възложено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а не от общината, като това може да стане до средата на месец юли, ако местната власт отрази в указания срок направените до момента бележки по проекта на заданието.

При изработването му ще бъдат спазени всички изисквания на екологичното законодателство, каза още тя и допълни, че това включва и изготвяне на екологична оценка, която ще бъде подложена на широко обществено обсъждане.

По време на разговора са коментирани и кадастралните карти за плаж „Карадере“. Наличието на две кадастрални карти за него се обуславя от факта, че попада в землищата на две населени места – гр. Бяла и с. Самотино. Това няма да се отрази на специалния статут на „Карадере“ като плаж за екотуризъм, подчерта министърът. От месец март тази година има изготвена кадастрална карта за територията, попадаща в землището на село Самотино.

Министерство на туризма, като отговорна институция след влизане в сила на промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, трябва да поиска от Агенцията по геодезия, картография и кадастър скица, така че за него да бъде издаден Акт за изключителна държавна собственост, обясни Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още