IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС спря строителството на Карадере

Ако фирмата "Макси І" иска да продължи с проекта си за луксозен къмпинг, ще трябва първо да направи екологична оценка, реши съдът

14:57 | 19.10.15 г. 1
ВАС спря строителството на Карадере

Върховният административен съд (ВАС) спря строителството на Карадере. От съдебно решение, публикувано днес на сайта на съда, става ясно, че е отхвърлена жалбата на инвеститора „Макси І“ срещу решение на Административния съд в Бургас от 2014 г. Фирмата ще трябва да плати и 300 лева разноски на Регионалната дирекция по околната среда и водите – Бургас (РИОСВ).

Припомняме, че компанията, която притежава комплекса „Макси“ на столичния бул. „Симеоновско шосе“, купи терена в Карадере от инвестиционния фонд The Black Sea Property Fund. Фондът реши да се изтегли от страната, след като плановете му за изграждането на мащабен комплекс в местността Карадере не се осъществиха.

„Макси І“ планираше да изгради луксозен къмпинг върху придобития терен, но нямаше екооценка, заради което РИОСВ-Бургас спря строителството въпреки възраженията на фирмата. Инвеститорът настояваше, че няма нужда от екологична оценка, защото теренът е под 1% от защитената зона.

Ако иска да строи върху терена, компанията ще трябва да изработи нов проект и да направи екооценка, защото парцелът се намира в защитена територия, гласи съдебното решение.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Добро решение за българската природа и лоша новина за "зелените" рекетьори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още