IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото жилищно строителство остава концентрирано в най-големите градове

Строят се повече жилищни блокове, Пловдив е най-активната строителна площадка в жилищния сегмент

12:45 | 08.08.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Новото жилищно строителство остава концентрирано в най-големите градове

Темповете на жилищно строителство в най-големите градове значително изпреварват темповете в страната като цяло през второто тримесечие на годината.

Пловдив затвърждава позициите си като най-активна строителна площадка в жилищния сегмент от пазара. Варна и Бургас го следват плътно въпреки проблемите на ваканционния пазар. Столицата София все още изостава в сравнение с другите големи градове въпреки бума в разрешителните за строеж от миналата година. 

Въведените в експлоатация нови жилищни сгради в София град, София област, както и в областите Пловдив, Варна и Бургас, са повече от 300 спрямо малко над 200 за останалите области. Разликата в броя на сградите е почти 1,5 пъти, показват изчисления на Investor.bg на базата на данни на Националния статистически институт (НСИ).

Пловдив остава лидер по въведени в експлоатация нови жилищни сгради за периода април-юни – 81 сгради със 196 жилища в тях, следван от Бургас - 80 сгради със 733 жилища, и Варна - 79 сгради с 653 жилища.

София град е на пето място с 33 сгради и 171 жилища, а преди това е София област с 39 сгради и 50 жилища.

Общо за страната новопостроените жилищни сгради за периода са 521 с 2 248 жилища. Спрямо второто тримесечие на 2015 г. сградите са с 16 повече, или с 3,2%, а жилищата в тях се увеличават с 303, или с 15,6%, показват данните на НСИ.

За полугодието въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради са 1 064 с общо 4 539 жилища спрямо 1 054 сгради с 3 354 жилища. Т.е. тенденцията за строителство на еднофамилни къщи, която се затвърди по време на кризата, вече се измества от строителство на повече жилищни блокове.

Двустайните апартаменти остават с най-висок дял от новото строителство – малко над 39% от новите жилища са с две стаи, показва още статистиката. Почти 28% са жилищата с три стаи, а многостайните са под 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 7 години
ЛОШАТА НОВИНА е, че сме свидетели на строителен балон, спукването на който ще загроби инвестиции за милиарди евра. "ЗАКУПУВАНЕТО" на зелено на несъществуващи и неузаконени сгради, които са обременени с тежести и ИПОТЕКИ ще постави в даден момент инвестиралите в тях в невъзможност да покрият задължението на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ към БАНКАТА. ПРЕДСТОИ ГОЛЯМО ШОУ И ТРАГЕДИЯ НА ХИЛЯДИ УЖИЛЕНИ ОТ ТОЗИ СТРОИТЕЛЕН БАЛОН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Неудовлетворените от ниските лихви по депозитите, инвеститорите се насочват масово към закупуване на НОВОСТРОЯЩИ се жилищни сгради.СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА НАДУВАНЕТО НА ЕДИН ОГРОМЕН СТРОИТЕЛЕН БАЛОН!Огромната част от новите сгради притежават само издадено от надзора "РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ" и са без изискващият се "СЪРТИФИКАТ ЗА ПРОЕКТНИ ЕНЕРГИЙНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ, без който не е възможно да бъде издадено УДОСТОВЕРЕНИЕТО ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ /УВЕ/.Без издадено от кмета УВУ имаме НЕЗАВЪРШЕН строителен обект, който на основание чл. 178 от ЗУТ обитателите са длъжни да напуснат.Да не коментираме, че договорите които се сключват за новостроящи се сгради са за ПОКУПКО - ПРОДАЖБА на нещо което не е реализирано и не съществува като правов субект, а не ДОГОВОР ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ както трябва да е по закон.КОГА ЩЕ ГРЪМНЕ СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН е въпрос на близко време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
bojko84
преди 7 години
Това все пак са добри новини. Означава, че малко по малко се формират вторични икономически центрове, които привличат население към себе си, а не е само София като такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още