IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

900 нови стаи в петзвездни хотели ще се появят в София до една година

Столицата не е преживявала ръст с такъв мащаб до момента, твърдят експерти

13:02 | 08.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Бизнес имотите в България: Отрезвяване на очакванията

По отношение на пазара на бизнес имоти в България като цяло 2019 ще бъде годината на отрезвяване на очакванията на българските инвеститори по отношение на доходността и на създаването на нов продукт за международни инвеститори, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Cushman & Wakefield Forton. Очаква се 145 хил. кв. м офис площи и 150 хил. кв. м логистични площи да излязат на пазара тази година, като повечето от тях вече са отдадени.

Според Лашова спадът на инвестициите в бизнес имоти у нас със 74% през деветте месеца от началото на година не е изолиран случай, а пазарът просто се е върнал на нивата си отпреди бума през 2017 и 2018 г. „Пазарът ни е доста малък на база продукта, който предлагаме на него. Но предвид новите офисни и логистични площи, които се очаква да излязат до края на годината, се надяваме на по-засилена инвестиционна активност догодина както от вече присъстващите в страната инвеститори, така и на нови играчи“, отбеляза Лашова.

България е сред най-привлекателните страни в Централна и Източна Европа за инвеститорите както от гледна точка на наемните нива на първокласните офис площи, така и по отношение на доходността. Банките в страната са активни и имат интерес да финансират подобен тип продукти, отбеляза Лашова.

Въпреки това тази година България отбелязва най-сериозен спад на инвестициите в бизнес имоти сред страните от региона и попада в една група със страни като Украйна, Турция и Великобритания, които са изправени пред сериозни политически предизвикателства, както и Хърватия и Словения, които заради малкия си пазар също отбелязват сериозно понижение на ликвидността.

„Застоят се дължи не на липсата на международен интерес, а на нереалните очаквания на участниците на българския пазар за доходността тук. Необходимо е отрезвяване на очакванията, защото международните играчи са активни не само в България, а и в други страни от региона, където няма проблем с ликвидността и банките финансират проекти при по-изгодни условия отколкото у нас. За да променим обстановката през 2020 г., е необходима от една страна промяна на очакванията за доходността, а от друга, по-голяма гъвкавост от страна на банките по отношение на изискванията им за финансиране на даден проект“, коментира Лашова.

В офис сегмента в процес на изграждане са 383 хил. кв. м, които трябва да бъдат завършени през 2019-2023 г. На година се усвояват около 90 хил. кв. м, така че очакванията на Forton са делът на свободните площи, който в момента е около 9%, да остане стабилен, а ако възникне проблем, той ще бъде свързан със сгради, които са морално остарели и имат нужда от реновиране. Наемните нива по основните булеварди са на равнище от 12 до 14 евро на кв. м и се очаква да го задържат, съобщи Лашова.

В същото време наемите в търговските центрове и по бул. „Витоша“ в София се повишават на фона на ръста на покупателната способност на населението. Към момента наемните нива на централната търговска улица в столицата достигат около 56 евро на кв. м, а в търговските центрове – 39 евро на кв. м, сочат данните на Forton. Общият обем на търговските площи в търговските центове е около 815 хил. кв. м и около 164 хил. кв. м в ритейл парковете, показват данните на консултантската компания. След бурното развитие през последните години сега в сегмента на търговските площи се появяват малко нови проекти, а играчите, които вече присъстват на пазара, са добре установени, обобщи Лашова.

За сметка на това индустриалните площи преживяват бурно развитие, като все повече инвеститори се насочват към сегмента. „През годините индустриалните имоти се развиваха главно като сгради за собствено ползване и build-to-suit проекти. От 1,2 млн. кв. м индустриални площи на пазара само 25% са развити през годините спекулативно. Очакванията ни са този дял да се промени през идните години и да видим все повече проекти, които се изграждат с цел отдаване под наем на конкретни наематели“, каза Лашова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още