IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти една десета от търговските площи на бул. "Витоша" са празни

Делът на свободните магазини расте и по главните търговски улици в Бургас, а във Варна и Пловдив остава стабилен

11:21 | 19.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Ръст в предлагането на модерни индустриални площи

Предлагането на модерни индустриални и логистични площи в София през второто полугодие на 2020 г. се е увеличило с малко над 2% и достига 1 125 500 кв.м, сочат данните на Colliers.

Ръстът се дължи основно на завършена фаза в логистичен център "Транскапитал" и на логистичната база на Ozone.bg. През разглеждания период е регистриран активен интерес към терени за строеж на производствени и складови площи в покрайнините на София и в развиващите се индустриални зони в Елин Пелин, Божурище и в района на Ботевградско шосе.

Търсенето през втората половина на 2020 г. се дължи основно на логистични компании (42%), онлайн търговци (32%), мебели и стоки за дома (10%), фармация (8%) и производство (7%). Нетните усвоени площи за второто полугодие са 33 950 кв.м, а за цялата 2020 г. достигат 57 500 кв.м. Устойчивите нива на търсене водят до незначителен спад на свободните площи до малко под 7%.

На етап активно строителство са 193 хил. кв.м индустриални и логистични площи.

Средните наемни нива за клас А складови площи с добра локация и изградена инфраструктура запазват нивата си между 4,7 – 5,2 евро на кв.м за месец. Клас В също остават при средни стойности от 2,7 евро на кв.м за месец.

Нови 105 хил. кв.м спекулативни площи са планирани да започнат да се строят през 2021 г., като голям дял от тях са на големия оператор на индустриални и логистични паркове СТР.

Търсенето на логистични кросдок площи под наем в близост до града от компаниите в сферата на електронната търговия и обслужващите ги куриерски компании ще продължи, очаква Colliers. Местни търговски компании, търсещи консолидация на складовите си пространства, регистрират повишен интерес към покупка на земя и строителство на собствени площи.

„През 2021 г. ще наблюдаваме ефекта на пандемията върху бизнес моделите на търговските компании и потенциала им да развият алтернативни канали за търговия, като онлайн продажби и ефекта върху техните логистични нужди, аустсорсинг към специализирани логистични оператори, търсене на хладилни площи“, пише Colliers.

„През 2020 г. в България се обусловиха добри възможности за експанзия на вече присъстващи на пазара индустриални производства, както и за привличане на нови. Положителен знак е, че стратегически инвеститори разглеждат местното си присъствие не от гледна точка на съкращаване на разходи, a през призмата на потенциална синергия между производствени операции, R&D, ITO и Sharedservice центрове. Това дава индикация, че страната ни е конкурентна като наличност на талант и търсени специфични умения“, допълва компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
"Три нови ритейл парка са открити у нас само през второто полугодие на 2020 г." - има се предвид търговските паркове, макар ритейл да е търговия на дребно, но не е българска дума. И какво се случи, като бяха открити?В материала се търси специфика на големите градове и според мене са засилени. Вероятно има отлики, но не са толкова съществени. Няма да коментирам, само ще кажа, че в самия център на София и около Руски паметник напоследък виждам всеки трети магазин да се изпразва и опустява. Тъжно и потискащо ми е. И това далеч не е заради електронната търговия.Сега в момента слушам по БНР как другарят БМБ е наредил да има зелен коридор за ваксиниране и да има ваксинирани минимул 10 000 души. Той решава ограничение или освобождаване на мерките. Универсален пожарникар! Забравиха се всички въпросителни около ваксината. Въпросът е да се изпълнява планът под благовиден предлог.Липсва ми обективна информация - все повече се чувствам като по времето на соца, когато трябваше да утвърждаваме задължително положителните тенденции, а по медиите се говореше с патос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Koлко да са стабилни, по Вл.Варненчик, във Варна, има празни магазини, а преди бе рядкост, макар че аз винаги съм се чудил, тия магазини, как си плащат наемите, никога няма никой в тях и единственото което мога да се сетя е пране на пари. И за мен лично Възраждане, далеч не е в центъра на Варна, дори в Широк Център не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още