IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на индустриални имоти е останал устойчив у нас и в Европа през 2020 г.

Наемите и доходността от първокласни логистични имоти в София се запазват, сочат данни на консултантска компания

12:42 | 12.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Наемните нива на първокласни индустриални площи в София, както и доходността, която те носят на инвеститорите, са останали стабилни през 2020 г. благодарение на стабилния интерес и лекото покачване на предлагането, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Наемите на първокласни логистични имоти достигат 4,2-4,4 евро на кв. м за средно големи обекти, а за по-големите имоти над 10 хил. кв. м търсените нива са малко под 4 евро на кв. м. Този тип предлагане е съсредоточено в индустриалните зони около столицата. Доходността при сделки с първокласни логистични площи остава на ниво около 8-8,25% в София.

През 2020 г. пазарът на индустриални площи е успял да задържи активност макар и с по-малки обеми спрямо рекордната предходна година. Завършени за собствено ползване или отдадени под наем са били общо 95 401 кв. м. Общият обем модерни складови и логистични площи в София вече достига 1,4 млн. кв. м, от които около една четвърт са за отдаване под наем.

„Активността на наемния пазар се дължи на усвояването на площи в новоизградените сгради от текущите наематели в логистичните паркове“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Само през последното тримесечие на 2020 г. са били завършени 43 930 кв.м нови индустриални площи. Сред тях има както проекти по поръчка (built-to-suit), така и площи за отдаване под наем като новите фази на Индустриален парк София Изток, Ритейл парк "Владимир Вазов" и на логистичния парк RGS Invest в Божурище.

Към края на годината имотите в строеж са 298 560 кв. м, като доминират проектите за собствено ползване. В много случаи става въпрос за разширения на съществуващи производствени или логистични площи, отбелязват експертите.

Въпреки че нарастващото предлагане е довело до леко увеличаване на свободните площи в края на 2020 г., делът им остава на здравословните нива за пазара под 5% със слаба перспектива за по-нататъшно увеличение, допълва компанията.

„Делът на свободните индустриални и логистични площи в района на София се очаква да остане стабилен към началото на годината с постепенно увеличаване с напредването на 2021 и влизане в експлоатация на нови проекти“, очаква Ангелов.

Компаниите от секторите на онлайн търговията и куриерските услуги са основните двигатели в сегмента на логистичните площи.

Най-значителната сделка за периода е продажбата с обратно наемане между логистичната компания DSV Road и холандската компания CTP, която развива проекти в областта на недвижимите имоти и отскоро е на българския пазар.

Договорът е за логистична база със застроена площ 11 600 кв. м в района на летището. Това е първото инвестиционно придобиване в България от страна на CTP. В края на годината бе завършена и сградата от 4000 кв.м, изградена за нуждите на ОЗОН.БГ в Индустриален парк София Изток.

Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още