IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на индустриални имоти е останал устойчив у нас и в Европа през 2020 г.

Наемите и доходността от първокласни логистични имоти в София се запазват, сочат данни на консултантска компания

12:42 | 12.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

2020 г. – втора сред най-добрите години за инвестициите в индустриални имоти в Европа

Стабилното представяне на сегмента на индустриалните и логистични имоти у нас през пандемичната 2020 г. е в унисон с тенденциите в Европа. Инвестициите в индустриални и логистични имоти в на Стария континент са нараснали с 10% на годишна база миналата година и са достигнали общо 40,4 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Инвестиционните обеми в индустриални и логистични имоти продължават да се представят по-добре от по-широкия имотен пазар, който регистрира спад с 20%, ако се изключи приносът на индустриалния сегмент.

По този начин секторът записва втората си най-добра година в историята след 2017 г., което е учудващо представяне на фона на макроикономическата обстановка, отбелязва консултантската компания.

Най-добре представилите се страни през 2020 г. са Нидерландия с годишен ръст на инвестиционния обем от 63% и Полша, където той е нагоре с 59%. Инвестициите в индустриални и логистични имоти в Германия са нараснали с 12%, но страната вече не е най-големият европейски пазар, тъй като обемът от инвестиции във Великобритания е скочил с 40% и е достигнал 10,4 млрд. евро.

Само през четвъртото тримесечие общият обем на инвестициите в индустриални и логистични имоти в Европа се е повишил със 17% спрямо същия период на 2019 г. и е достигнал 17,2 млрд. евро. Той се е удвоил в скандинавските страни, Великобритания и Бенелюкс, а на Иберийския полуостров е нараснал със 188%.

От общия приток на капитали към европейски индустриални и логистични имоти през последните 12 месеца 68% са дошли от Европа. Само през четвъртото тримесечие на 2020 г. общият обем от 17,2 млрд. евро е нагоре със 123% спрямо предходното тримесечие дори след силното възстановяване между юли и септември спрямо второто тримесечие, което беше най-слабото от 2016 г. насам.

През последните 12 месеца е отчетен ръст от 19% на трансграничните инвестиции в логистични имоти в Европа и скок с 35 на сто на потоците от Северна Америка. Местните обеми са само с 0,4% по-високи, но остават най-голямата категория. Заради по-малкото участие в големи портфейлни сделки миналата година притокът на азиатски инвестиции в Европа е намалял с 31 на сто.

Сред включените в изследването на CBRE градове най-високите наеми на първокласни логистични имоти са регистрирани в Лондон, където доближават 5 евро на кв. м, а далеч на второ и трето място остават Стокхолм и Хамбург със съответно около 2,5 евро на кв. м и около 2 евро на кв. м. В същото време логистичните имоти във Варшава носят най-висока доходност от 5,50%, следвана от Милано и Прага с по 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още