IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай е лидер по ръст на наемите на луксозните имоти през първото тримесечие

Развиващите се пазари са начело на класацията, докато в развитите икономики се наблюдават негативни тенденции, според консултантска компания

11:04 | 09.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Дубай е лидер по ръст на наемите на луксозните имоти през първото тримесечие

Дубай е лидер по ръст на наемите на луксозните имоти през първите три месеца на годината, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Компанията отчита, че наемите на луксозни площи в емирството са скочили с 18 на сто на годишна база през периода.

Топ 3 в класацията се допълва от Найроби и Пекин, където е записан ръст на наемите на луксозни имоти от съответно 13,9% и 12,3%.

Наемите на луксозни имоти във водещите световни финансови центрове – Хонконг, Ню Йорк и Лондон обаче са на другия полюс, като са записани годишни спадове от съответно 2,3%, 2,6% и 3,1%.

Що се отнася до регионите, най-силен ръст е отчетен при наемите в Близкия Изток – 13,1%, докато в Северна Америка е регистриран най-слабият резултат – спад от 0,7 на сто. В Европа е отчетен ръст от 0,9% на годишна база.

Общият индекс, изчисляван от компанията на базата на наемните равнища на луксозните имоти, се е повишил със само 0,2% през първото тримесеччие спрямо предходното и с 3,8% на годишна база. Индексът обаче отбелязва повишение за 15-то поредно тримесечие и е с малко над 20 на сто над дъното, което отчете през второто тримесечие на 2009 г., посочва се в анализа.

Най-силен ръст на наемите на луксозни имоти е отчетен в развиващите се икономики. Той обаче е помрачен от негативните тенденции на развитите пазари и особено във водещите финансови центрове.

Експертите очакват до края на годината да станем свидетели на ръст на наемите на луксозни имоти в Ню Йорк и Лондон заради подобряването на американската икономика и признаците за ръст на бизнес доверието в еврозоната. Развиващите се пазари обаче ще останат начело на класацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още