IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите на луксозни жилища в Европа продължават да отчитат рекорди

Ограниченото предлагане и силното търсене подкрепят ръста на цените до невиждани равнища

12:38 | 17.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарите на луксозни жилища в Европа продължават да отчитат рекорди

Пазарите на луксозни имоти в Европа продължават да се развиват динамично на фона на общата стагнация на жилищния пазар на Стария континент. През миналата година цените на повечето първокласни жилищни локации са се повишили спрямо 2011 г. до нови рекордно високи равнища, посочва се в доклад на агенцията за луксозни имоти Engel & Völkers.

Допълнителен стимули за ценовия ръст е ограниченото предлагане. „В Европа предлагането на ексклузивни домове на най-търсените локации е изключително ограничено“, коментира принцеса Бетина Витгенщайн, която оглавява глобалните корпоративни комуникации на агенцията.

Тя допълва, че богатите клиенти са готови да платят баснословни суми за „трофейни имоти“ - уникални жилища на първокласни локации. „Това няма да се промени в бъдеще. Цените ще продължават да записват нови рекорди“, посочва Витгенщайн.

Говорителят на агенцията обяснява интереса и ценовите ръстове със страха от инфлация и загуби, свързани с дестабилизацията на еврото.

Ромазино бей на о. Сардиния е била топ дестинацията за инвестиции в луксозни жилища през миналата година, допълват от компанията. Само за една година в района е отчетен двоен ръст на цените, а жилище там може да излезе три-четири пъти по-скъпо от луксозен апартамент в Манхатън.

Второто място е за Монако, а на трето място са поставени пет централни квартала на Лондон. Следва Ла Кроазет в Кан, Сен-Жан-Кап-Фера във Франция, както и Сен Мориц в Швейцария.

Сред най-желаните дестинации за инвестиции в луксозни имоти се нареждат още Женева, където цените са скочили с 40% за една година, Колмаркт във Виена и площад „Испания“ в Рим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още