IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Златните" визи привличат все повече купувачи на имоти към Иберийския полуостров

Само в Португалия се очаква инвестициите от чужденци по специалната програма да надхвърлят 300 млн. евро през тази година

12:14 | 19.11.13 г.
"Златните" визи привличат все повече купувачи на имоти към Иберийския полуостров

Когато Едуард Ху купува ваканционно жилище на най-популярното място за туристите в Португалия през септември, китайският селскостопански предприемач получава разрешително за пътуване из Европа за цялото му семейство, валидно за периода, в който той е собственик на жилището.

"Това е едно от най-големите преимущества на инвестицията в Португалия" споделя пред Ройтерс 33-годишният Ху от Чънду в югозападен Китай, който е платил 560 000 евро за имота близо до плажа в Алгарве.

В миналото плажовете бяха достатъчно привлекателни за купувачите в Южна Европа. След разрушителната икономическа криза обаче Испания и Португалия се опитват да възстановят пазарите си на имоти, като предлагат "златни" визи за купувачи от държави извън Европейския съюз (ЕС).

Купувачите, похарчили над 500 000 евро за имот в една от двете държави, получават разрешително за постоянно пребиваване, което им позволява да пътуват свободно в Шенген. Стимулите и по-ниските цени на жилищата вече показват първите признаци за стопяване на огромния запас от над 3 млн. празни жилища на Иберийския полуостров.

Миналата седмица португалското правителство обяви, че от стартирането на програмата за чужди инвеститори в имоти преди една година са издадени над 318 разрешителни, като те са донесли инвестиции за 200 млн. евро. По-голямата част са дошли от вложения в жилища, направени през последните няколко месеца.

Очаква се сумата да надхвърли 300 млн. евро до края на декември. Това ще надвиши 250-те млн. евро, инвестирани общо във всички имоти в Португалия през миналата година, според консултантите от Cushman & Wakefield.

Испания въведе подобна на португалската схема миналия месец. Гърция също последва примера на Португалия тази година, като в момента тя предлага подобни визи за покупка на имоти на стойност над 250 000 евро. В Малта пак чужденците могат да получат гражданство срещу инвестиция от 650 000 евро.

Най-активните клиенти са китайците и руснаците, които от повече от 10 години предпочитат да прекарват почивките си в Европа. Китайците предпочитат основно имоти в градовете и по курортите в търсене на възможност да вложат парите си извън родния си пазар. Те се възползват и от силните позиции на юана спрямо еврото.

Инвеститорите трябва да прекарват в Португалия най-малко седем дни годишно, за да може разрешителното им да остане валидно и да бъде удължено. В Испания няма подобно ограничение, но е задължително собствениците да посещават страната поне веднъж годишно.

Според агенти на недвижими имоти руснаците се интересуват от ваканционни жилища, които да обитават или да отдават под наем. Други пък търсят възможност да пътуват свободно или планиват в крайна сметка да напуснат родината си.

Според закона за т. нар. "златна виза" парите за покупката на имота трябва да бъдат прехвърлени на местна банка, като произходът им трябва да бъде изяснен пред централната банка, за да се предотврати пране на пари. Жителство се удължава, само ако собственикът продължи да притежава имот със същата стойност. Чуждите купувачи освен това дължат нормалните местни имотни данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още