IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в Китай продължават да се забавят

Спадът при площта на сключените сделки обаче намалява значително

10:14 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сделките с имоти в Китай продължават да намаляват, но с по-бавен темп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сделките с имоти в Китай продължават да намаляват, но с по-бавен темп. Снимка: Ройтерс

Ръстът на инвестициите в недвижими имоти в Китай се е забавил допълнително през първите 10 месеца на 2014 година, но се наблюдават известни признаци на подобрение при сделките, които сочат, че усилията на Пекин за подкрепа на сектора може би започват да оказват ефект, предаде Ройтерс.

Инвестициите в имоти, които оказват влияние върху над 40 други сектора от циментовия до мебелния, са нараснали с най-бавния си темп от над пет години в периода между януари и октомври, повишавайки се с 12,4% спрямо година по-рано, сочат данни на националната статистическа служба, публикувани днес.

За сравнение, през първите девет месеца ръстът на годишна база беше 12,5%.

„Забавянето на ръста на инвестициите в имоти продължава да дърпа надолу китайската икономика“, коментира Ду Джънджън, икономист в China Development Bank Securities в Пекин.

„Очакваме тенденцията да продължи в идните месеци въпреки подобрението при продажбите“, допълва той.

Данните от китайската статистическа служба сочат още, че сделките с имоти са намалели с 1,6% през октомври по отношение на общата площ, което представлява значително подобрение спрямо спада от 10,3% през септември.

Това се случва, след като в края на септември Пекин обяви нови мерки за подкрепа на слабия пазар на имоти, касаещи ипотечните лихви и нивата на първоначални вноски за някои купувачи на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още