IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Holcim е искал да придобие HeidelbergCement

Преговори е имало в края на 2013 г., но германската компания е отхвърлила предложението

11:24 | 06.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големият производител на цимент Holcim от Швейцария е планирал да придобие германския HeidelbergCement, преди да оповести плановете си за сливане с Lafarge. Бившият председател на борда на директорите на Holcim Ролф Соирон е преговарял в края на 2013 г. с най-големия акционер на HeidelbergCement Лудвих Меркле за това, пише швейцарското издание Sonntagszeitung, като се позовава на двама свои източници. 

Производителят на строителни материали HeidelbergCement обаче е отхвърлил проекта, се казва в материала. През април 2014 г. Holcim и Lafarge най-накрая обявиха проекта за сливането си. Очаква се то да е на стойност от около 40 милиарда евро.

В момента Holcim се опитва да спаси сливането с Lafarge чрез различни отстъпки пред голям акционер. Говорител на компанията не пожелава да коментира пред Ройтерс материала. Коментар няма и от HeidelbergCement.

Ако сделката между Holcim и Lafarge се осъществи, това би било тежък удар за останалите играчи в индустрията, поразена от свръхкапацитет заради кризата, която сви силно строителната дейност. През последните години Holcim и Lafarge бяха принудени да въведат програми за намаляване на разходите в опит да възстановят рентабилността си. Holcim реализира продажби за близо 20 млрд. швейцарски франка през миналата година и си постави за цел да повиши печалбата си с 1,5 млрд. франка до 2015 г.

Lafarge реализира продажби за 15,2 млрд. евро и преструктурира операциите си, за да намали дълговете си, които надвишават 10 млрд. евро. Lafarge затъна в дългове след покупката на близкоизточния производител на цимент Orascom Cement през 2007 г. Компанията плати 8,8 млрд. долара. В последствие групата започна да разпродава активи, за да покрие задълженията си и да намали размера им под 9 млрд. евро до края на тази година. Това би възстановило и инвестиционния рейтинг на производителя.

HeidelbergCement, която е част от водещия герански борсов индекс Dax, е сред най-големите производители на стротелни материали в света. По собствени данни HeidelbergCement има около 45 000 служители на 2300 места в над 40 страни. Основният бизнес е производството на цимент и на специални добавки за различни смеси. 

През миналата година приходите спадат с 4% до 12,6 млрд. евро. Оперативната печалба обаче се покачва с 5% до 1,6 млрд. евро. Нетната печалба се срива с 26 на сто до 687 млн. евро. 

„Въпреки манията по сливанията по отношение на курса на акциите оставихме и двамата ни конкуренти зад нас“, заяви при представянето на финансовите резултати на 19 март изпълнителният директор на HeidelbergCement Бернд Шайфеле. За текущата година HeidelbergCement е доста оптимистично настроен: след скромните ръстове в миналото сега приходите, оперативната печалба и годишната нетна печалба се очаква да отчетат значителен ръст. „Имаме предвид растеж от над 10%“, конкретизира Шайфеле.

Подобряващата се икономика в САЩ и Западна Европа насърчава строителството на къщи и инфраструктура, така че продажбите на цимент, пясък и чакъл или бетон ще растат. „Чувствително падналата цена на петрола и по-слабото евро за нас са допълнителен стимул“, добавя той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още