IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният пазар на бизнес имоти остава стабилен въпреки Гърция

Глобалният обем на сключените сделки през второто тримесечие възлиза на 161 млрд. долара

10:35 | 09.07.15 г.
Световният пазар на бизнес имоти остава стабилен въпреки Гърция

Въпреки кризата с дълговете на Гърция и тази на капиталовите пазари в Китай предварителните данни за второто тримесечие на 2015 г., представени от консултантската компания JLL показват, че световният обем на сключените сделки с бизнес имоти през периода възлиза на 161 млрд. долара и остава без промяна спрямо миналата година, съобщава Property Magazine.

САЩ води в направените инвестиции в бизнес имоти в световен план през второто тримесечие на годината, отбелязвайки ръст от 30% на обема на сделките. Годишните прогнози за трансакциите на световно ниво са за сумата от 750-760 млрд. долара.

„Можем да очакваме последните понижения на световните лихвени проценти да подкрепят сключването на сделки през останалата част от 2015 г.“, казва Дейвид Грийн-Морган, директор в JLL. “В резултат на това вярваме, че стойността на сделките в света през годината ще достигне 750-760 млрд. долара, т.е. ще отчетем 5% ръст спрямо 2014 г.“.

В Европа, Близкия изток и Африка обемът на сделките се е повишил с 11%, изчислен в евро. Южна Европа отчита 47% ръст за първите шест месеца. Обединеното кралство, Франция и Германия показват повишение от 15% за същия период, а инвестициите в скандинавските държави са нараснали с 38%. Междувременно Русия показва признаци на подновен оптимизъм с най-високи нива на активност за последните пет тримесечия.

Несигурността около бъдещето на Гърция продължава да привлича инвеститори към недвижимите имоти, които са привлекателни не само заради рекордното ниските цени на финансиране, но и заради по-добрата възвръщаемост в сравнение с безрисковите активи като например държавен дълг.

В Азия, и по-конкретно в Япония и Австралия, които са най-големите пазари там, се наблюдават по-малко сключени сделки, понижавайки обема като цяло в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още