fallback

Русия също ще конфискува чуждестранни активи

Ходът се тълкува като акт "око за око" след решението на няколко западни държави да замразят руски държавни активи заради делото ЮКОС

17:37 | 24.07.15 г. 16

Руското правителство е одобрило проектозакон, който ще позволява конфискацията на чуждестранни активи в страната, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Решението се определя като акт „око за око“, след като западните държави замразиха активи на руски компании и физически лица като част от санкциите, наложени срещу руската икономика.

Според руската преса новият законопроект предвижда Москва да може да конфискува чуждестранни държавни активи на страни, които са в нарушение на юрисдикционния имунитет на Русия.

Руското правосъдно министерство е посочило, че новото законодателство има за цел да регулира „юрисдикционния дисбаланс“ между Русия и другите страни. С други думи, москва ще може да изземва чужди активи пропорционално на замразените руски активи в чужбина, отбелязва изданието.

„Стойността на исковете срещу Руската федерация и правителствените ѝ агенции в чуждестранни съдилища устойчиво нараства, а в същото време никога не се иска съгласието на Русия за участие в тези случаи“, посочват от Министерството на правосъдието в страната.

В последно време Русия подписа няколко международни споразумения за взаимна защита на инвестициите, които предвиждат всички инвестиционни спорове да се водят в международни съдилища, посочват авторите на законопроекта. Според тях обаче по този начин признаването на компетентността на чужди съдилища означава, че Русия предава собствения си суверенитет, допълват авторите.

Изданието припомня, че в средата на юни няколко държави замразиха руски държавни активи заради искове на акционери в несъществуващата вече компания ЮКОС. Ищците твърдят, че Москва незаконно е изтласкала енергийната компания и е позволила на Роснефт да придобие нейни активи, като така се е превърнала в най-големия производител на нефт в страната.

Преди това съдът в Хага реши, че руското правителство трябва да плати 50 млрд. долара компенсации на бившите собственици на ЮКОС. Съдът на ЕС след това реши, че Москва трябва да плати още 1,9 млрд. евро плюс таксите по делото.

Русия очаква, че и други държави ще конфискуват руски държавни активи заради искове на акционери на ЮКОС. Един от последните случаи касае и Лукойл, чиито европейски операции са засегнати от решение на съда в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
fallback