IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще обезщети акционерите в ЮКОС с 50 млрд. долара

Съдът в Хага удовлетвори наполовина претенциите на акционерите в национализираната компания

12:06 | 28.07.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Делото се проточи в продължение на почти десет години. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Делото се проточи в продължение на почти десет години. Снимка: архив Ройтерс

Акционерите в национализираната петролна компания ЮКОС спечелиха съдебната битка срещу Русия в едно от най-големите по рода си търговски съдебни дела, съобщава Ройтерс, като се позовава на публикация във в. Комерсант.

Москва ще трябва да плати 50 млрд. долара заради национализирането на активите на дружеството, посочва информационната агенция. Искът обаче беше за 114 млрд. долара.

Постоянния арбитражен съд в Хага ще обяви по-късно в понеделник, че Русия трябва да плати компенсацията на бившите акционери в компанията, след като най-големият производител на петрол в Русия бе национализиран.

Присъдата по делото, което се проточи в продължение на почти десет години, се очаква да бъде обявена на фона на най-дълбокия разрив между Запада и Изтока от края на Студената война насам.

Делото в Хага беше заведено от дъщерни дружества на базираната в Гибралтар Group Menatep – компанията, чрез която Михаил Ходорковски контролираше ЮКОС. В момента групата съществува под името GML, като Ходорковски не е акционер в нея.

Ходорковски беше арестуван през 2003 г. и осъден за кражба и укриване на данъци през 2005 година. Компанията му беше раздробена и национализирана, повечето ѝ активи бяха прехвърлени на Роснефт, в момента управлявана от приближения до руския президент Владимир Путин Игор Сечин.

Съдът постановява, че Русия е нарушила международната енергийна харта, приета през 1991 г. В решението се посочва, че обезщетението трябва да започне да се изплаща от 2 януари 2015 г. В противен случай Москва е изправена пред нарастващи лихви по обезщетението.

Предвижда се средствата да бъдат поделени между акционерите. Най-големият дял от обезщетението трябва да отиде у Леонид Невзлин, който избяга в Израел, за да не бъде преследван в Русия. Той притежаваше 70 на сто от компанията, след като Ходорковски прехвърли своята част на Menatep. Останалите са Платон Лебедев, Михаил Брудно, Владимир Дубов и Василий Шакновски.

Според информациите на вестника Русия ще обжалва решението. Москва настоява, че то е неоснователно, тъй като Енергийната харта е подписана от премиера Виктор Черномирдин през 1994 г., но тя така и не е ратифицирана от парламента на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
meto76
преди 9 години
Повече от 50 милиарда долара са!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
А колко са тези руски активи в западни банки? И повече ли са от 15млрд. дълг и тези 50 млрд. обезщетения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
meto76
преди 9 години
Ако Русия не изпълни решението на западен съд, то активите на Русия и държавни фирми в Западни банки ще бъдат конфискувани.Нещо, което ще се случи след някоя седмица с Аржентина,ако тя не изпълни решението на съд в Ню Йорк да си плати на кредиторите за взетите от нея кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 9 години
Веселяците в Хага са се изпели пак без всякаква връзка с главите.Имало били закон ама Русия не била го ратифицирала.Какъв съд е това това са смешници и политически подковани ***.И ще ми говорят за нашите съдилища.Ми тия са по зле....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Ще ги обезщети, ама ще трябва да идат до Москва да си ги вземат :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още