IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия трябва да плати още близо 1,9 млрд. евро на акционерите в ЮКОС*

Европейският съд по правата на човека излезе с решение дни, след като Арбитражният съд в Хага постанови страната да плати над 50 млрд. долара

12:17 | 31.07.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Решението на ЕСПЧ не е окончателно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Решението на ЕСПЧ не е окончателно. Снимка: Ройтерс

Русия трябва да плати по делото ЮКОС близо 1,9 млрд. евро компенсации на акционерите плюс таксите, постанови Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Припомняме, че Арбитражният съд в Хага присъди в понеделник обезщетение от над 50 млрд. долара заради национализирането на активи на компанията. Русия обяви, че ще обжалва решението.

Решението на ЕСПЧ за обезщетението е прието с пет гласа за и два против. То не е окончателно и може да бъде обжалвано от страните във Великата камара на ЕСПЧ в тримесечен срок.

Съдът е постановил, че държавата-ответник по делото трябва в шестмесечен срок да представи цялостен план и времева рамка за изплащането на обезщетението.

Акционерите в нефтената компания ЮКОС заведоха дело срещу Русия в ЕСПЧ през 2004 г. отделно от делото в Арбитражния съд в Хага. Европейският съд излезе с предварително решение през 2011 г., в което постанови, че на фирмата не е било дадено достатъчно време за подготовка по съдебните дела срещу нея, както и че санкциите, които Москва и е наложила през 2000 и 2001 г., са незаконни.

След това решение ЮКОС потърси обезщетение в размер на над 80 млрд. евро заради нанесени имуществени щети, като признава, че решението от септември 2011 г. представлява достатъчно справедливо удовлетворение по отношение на неимуществените вреди. Съдът обаче отхвърля претенциите над 1,9 млрд. евро.

Руското правителство е поискало през 2012 г. Съдът да отхвърли жалбата на дружеството в пълен размер. Според обясненията на Кремъл продажбата на активите на компанията е била наложителна дори и ако държавата е използвала по-гъвкав подход спрямо нея.

Съдът счита, че Русия е нарушила закона по отношение на бързината, с която националните съдилища са провели производството срещу ЮКОС за укрити данъци. Съдът отбелязва, че санкциите, наложени на дружеството през 2000 и 2001 г. са били незаконни и трябва да бъдат компенсирани. Таксите, които фирмата е платила във връзка с делата, също са обявени за незаконни.

„Националните власти не са успели да се постигнат справедлив баланс между легитимната цел на изпълнителното производство по отношение на дружеството заявител и мерките, които са предприети срещу него“, посочва се в решението на ЕСПЧ.

Съдебните битки между ЮКОС и Русия започнаха преди десет години, след като през 2003 г. Москва обвини компанията в неплащане на данъци и арестува основният акционер Михаил Ходорковски. В края на 2004 година на търг за 263 милиарда рубли (9,3 милиарда долара към момента) бе продаден основният актив на ЮКОС - Юганскнефтегаз, който сега принадлежи на Роснефт.

През 2005 година Ходорковски продаде на партньорите си дела си в Group Menatep Limited (GML), чрез която притежаваше 70,5 процента в ЮКОС.

Руското правосъдно министерство заяви днес, че подходът на ЕСПЧ по делото ЮКОС е пристрастен. Ведомството обяви, че Москва ще обжалва решението, съобщава БТА.

* Актуализирано с позицията на Министерството на правосъдието на Русия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
avramcho
преди 9 години
*** обещал да плати на акционерите цялата сума от 50 МЛРД Евро-присъдена от м-ународния съд в Хага..........при едно условие:................................да си "открият" банкови сметки в Внеш Тюрм Банк - Сибир в превод да се чете: външнотърговска затворническа банка...................Злите езици казват , че навремето "Юкос" била създадена с членския внос на КПСС от целия СССР - изнесен от Ходорковски с помощта на Елцин в Швейцария..Путин съдейства за обратното му "внасяне" в Русиякакво да се прави...Диалектика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
studioaa
преди 9 години
Путин ще увисне на въжето съвсем скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
Internet
преди 9 години
няма да им платят и една стотинкабъдете сигурни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още