IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще обжалва съдебното решение за обезщетението на акционерите в ЮКОС

Според Москва трибуналът "не е компетентен" да взема подобно решение

22:47 | 28.07.14 г.
Русия ще обжалва съдебното решение за обезщетението на акционерите в ЮКОС

Русия ще обжалва решението на Арбитражния съд в Хага да плати 50 милиарда долара обезщетения на акционерите на някогашния руски петролен гигант ЮКОС, съобщава Ройтерс. Според Москва трибуналът "не е компетентен" да взема подобно решение, предаде БТА.

Москва "ще оспори решенията на Арбитражния съд пред съдилищата в Холандия и се надява да получи справедлив резултат", посочва се в комюнике на руското финансово министерство.

Арбитражният съд в Хага подкрепи иска на акционерите на някогашния петролен гигант ЮКОС, като разпореди Москва да плати над 50 милиарда долара за нанесени щети.

Съдът издаде присъди по три отделни дела, с които се искат компенсации общо на стойност 100 милиарда долара от Русия за изземане на активи на ЮКОС. Компанията в миналото бе контролирана от Михаил Ходорковски, някога най-богатия човек в Русия.

Group Menatep Limited (GML) с централа в Гибралтар, която обединява притежателите на контролния пакет на ЮКОС (70 процента), се опитва да получи компенсация за загуби на основание нарушаване на Енергийната харта, в която се предвижда защита на инвеститорите от държавно изземане на активи. Хартата е подписана от Русия, но не е ратифицирана.

Съдебният процес започна през 2005 година. През 2003 година държавата обвини ЮКОС, че не е плащал данъци, а президентът на компанията и основният акционер Михаил Ходорковски бе арестуван. В края на 2004 година на търг за 263 милиарда рубли (9,3 милиарда долара към момента) бе продаден основният актив на ЮКОС - Юганскнефтегаз, който сега принадлежи на Роснефт.

През 2005 година Ходорковски продаде на партньорите си дела си в GML, като компанията притежава 70,5 процента в ЮКОС.

Очаква се Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да обяви в четвъртък решение по иск на ЮКОС за милиарди долари срещу Русия. Искът на ЮКОС в ЕСПЧ, който е внесен от името на всички акционери в компанията, е отделен от иска на GML, внесен в съда в Хага. Делото в Страсбург е за неправомерно отнемане на собственост на ЮКОС "чрез налагане на измислени данъци и бутафорен търг за основния актив на компанията". 

Днес Ходорковски изрази задоволството си от решението на съда в Хага. В изявление той посочва, че е “чудесно акционерите в компанията да получат шанс да възстановят загубите си”.

Ходорковски подчертава, че не е част от делото и не търси финансови ползи от арбитражното решение.

Леонид Невзлин, който е най-големият бенефициент и собственик на групата GML, също изрази задоволството си от съдебното решение. Невзлин избяга в Израел, за да избегне преследване в Русия.

Оказва се, че присъденото обезщетение е и най-голямото досега по арбитражно дело, съобщиха  Тим Озбърн, директор на GML, и адвокатът Еманюел Гайяр от адвокатска кантора Shearman & Stearing.

При отказ на Русия да изплати сумата ищците по делото не изключват вероятността за дело срещу Роснефт и нейните акционери от британската ВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още