IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече китайски инвеститори в имоти гледат към Токио

Китайските инвестиции, вече вложени в мегаполиси като Ню Йорк и Лондон, се радват на добра възвращаемост и от японската столица

15:41 | 11.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската столица е далеч от 80-те години, когато легендата разказваше, че имотите в Токио струват повече от тези в Калифорния. За китайските инвеститори, които все още се възстановяват след имотния бум, стабилният жилищен пазар в Токио изглежда привлекателен, пише Wall Street Journal.

Китайските инвестиции, вече вложени в мегаполиси като Ню Йорк и Лондон, се радват на добра възвращаемост и от Токио.

30-годишният Ниу Джъфан, който управлява строителен и финансов бизнес в Китай, казва, че е купил имот в Токио през юли, който преди това се е използвал от корпорации за временно настаняване. Ниу инвестира в проекта 200 милиона йени (1,7 милиона долара) и ще превърне имота в студентски жилища.

Той е избрал Япония, защото йената е поевтиняла и защото смята, че цената на имота ще се увеличи.

Смесено дружество на инвестиционния фонд China Investment Corp (CIC) и американската компания LaSalle Investment Management през януари купи административния и търговски комплекс Meguro Gajoen за около 1,2 милиарда долара. 

Шанхайският конгломерат Fosun Group купи две офис сгради в Токио миналата година и сега търси подходяща инвестиция в туризма заради нарастващото търсене.

Китайските инвестиции в недвижими имоти в чужбина се повишават с 50% до 15,6 милиарда долара от началото на годината, сочат данни на инвестиционния посредник Jones Lang LaSalle.

Инвеститорите се опитват да предпазят състоянието си от сътресенията на вътрешните пазари. Отслабващият китайски юан, както и бумът на строителство дават основание за инвестиции в чужбина, обяснява Wall Street Journal.

Китайските инвестиции в Токио все още представляват много малък дял от средствата, които отиват в Ню Йорк, Лондон и Сидни, но това може да се промени през идните години, прогнозира Jones Lang LaSalle.

Риск за китайските инвеститори представлява евентуално подновяване на политическото напрежение с Япония. През 2012 г. избухнаха териториални спорове за острови в Източнокитайско море, контролирани от Япония и върху които Китай има претенции. Те доведоха до безредици в Китай, където имаше погроми над японски магазини. Стигна се и до спад в инвестициите.

Далеч от политическите проблеми китайците, които могат да си позволят пътуване в чужбина, гледат към Япония повече от всякога. От началото на годината близо 4 милиона китайски туристи са посетили Япония, което е двойно повече от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още