IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три китайски компании проявяват интерес към хотелската верига Starwood

Това може да е прелюдия към най-голямото придобиване на американска компания от китайска корпорация

17:00 | 28.10.15 г.
<p>
	Корпорацията е собственик на марки като Westin, W Hotels and St. Regis и притежава над 1200 имота по целия свят. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Корпорацията е собственик на марки като Westin, W Hotels and St. Regis и притежава над 1200 имота по целия свят. Снимка: Ройтерс

Най-малко три големи китайски компании чакат одобрение от властите в Пекин, за да участват в търга за Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на запознати източници. Одобрението може да е прелюдия към най-голямото придобиване на американска компания от китайска корпорация.

Фирмите са подали отделни оферти към китайското правителство през последните два месеца. Става въпрос за шанхайската Jin Jiang International Hotels; HNA Group, която е собственик на Hainan Airlines; и инвестиционния фонд China Investment Corp (CIC).

Предвид потенциалния размер на сделката Пекин иска само една китайска компания да участва в търга, за да не се вдигне цената вследствие на конкуренцията между трите. През следващите няколко седмици се очаква китайските власти да вземат решение.

Starwood от няколко месеца е в процес на стратегическо преразглеждане на бизнеса и разглежда предложения за сливане от компании от цял свят, твърдят източниците на WSJ. Говорител на Starwood е отказал коментар.

Корпорацията е собственик на марки като Westin, W Hotels and St. Regis и притежава над 1200 имота по целия свят. Управителният съвет на Starwood намекна, че е отворен за продажба, предвид притесненията, че компанията не нараства толкова бързо, колкото конкурентите си. 

Не е ясно колко биха платили китайските компании, но източниците на нюйоркското издание смятат, че всяка оферта ще е с премия спрямо пазарната капитализация на Starwood, която е близо 12 милиарда долара.

Акциите на компанията поскъпнаха с 9,1% във вторник до 74,81 долара за брой, което е най-рязкото дневно повишение от 2009 г. насам.

Сделката би била най-голямото придобиване на американска от китайска компания, сочат данни на Dealogic. През 2007 г. CIC плати 5,6 милиарда долара за 9,9-процентов дял в Morgan Stanley, което засега е най-голямата доларова инвестиция от Китай в американска компания.

Пекин може да опита да разубеди китайските компании да участват в търга, ако цената стане прекалено висока. WSJ отбелязва, че Jin Jang и CIC са контролирани от правителството, а HNA Group е частично притежавана от държавата. Освен това самите фирми, дори и да получат одобрение, може впоследствие да решат да оттеглят офертата.

Процесът по одобрение на документите илюстрира любопитен аспект от практиките за сключване на сделки, коментира изданието. Китайските компании демонстрират сила и влияние на световната сцена, но властите, включително Министерството на търговията и Комисията за национално развитие и реформи, често искат да се уверят, че те не наддават една срещу друга, което евентуално може да увеличи крайната цена. Необходимо е одобрение на правителството и за големи корпоративни инвестиции в чужбина.

Продължителният процес в крайна сметка може да попречи на китайските компании да хванат най-добрия момент за сключване на сделка, казват източници на WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още