IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Starwood обмисля продажба

Акционери от известно време притискат компанията за сливане с InterContinental или Wyndham

11:30 | 30.04.15 г.
Starwood обмисля продажба

Starwood – едно от най-известните имена в хотелиерския бизнес, обмисля продажба, съобщава Financial Times.

Собственикът на брандовете St. Regis и Sheraton обяви, че е наел консултантската компания Lazard, за да „изследва пълния набор от стратегически и финансови алтернативи“ с цел увеличаване на стойността на компанията за акционерите.

„Не изключваме нито една опция и ще се възползваме да оценим възможностите, за да постигнем най-добрия резултат“, коментира председателят на борда на Starwood Брус Дънкан.

Акциите на компанията, които поскъпнаха с 15 на сто през последната година, добавиха малко над 8% при затварянето на търговията в Ню Йорк снощи. Така групата се оценява от пазара на около 14 млрд. долара, допълва изданието.

Новината идва на фона на спекулациите, че Starwood е подложена на все по-голям натиск от някои акционери да се слее с InterContinental или Wyndham.

„Вярваме, че продажбата на компанията е по-вероятният изход, отколкото сливане с конкурент“, според Накил Балала, анализатор в консултантската компания FBR Securities.

Starwood в момента е в своеобразна лидерска криза. През февруари напусна главният изпълнителен директор след седем години на поста и все още такъв не е назначен на постоянна позиция.

През последните години хотелската верига се беше фокусирала върху глобалната експанзия, като целта беше до 2016 г. 80 на сто от стаите да са извън САЩ. Кризата обаче препъна плановете и приходите от хотелите извън САЩ започнаха съществено да изостават.

Компанията отчете рязък спад на печалбата за първото тримесечие. Приходите са се свили с близо 3 на сто на годишна база до 1,4 млрд. долара, докато конкурентът Hilton отчете 10 на сто ръст. Нетната печалба на Starwood се е сринала с близо 28 на сто до 99 млн. долара, като за голяма част от спада е виновен силният долар.

Компанията предупреждава, че ако обменните курсове на валутите се задържат, това ще се отрази на финансовия резултат за годината с около 45 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още