IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И IKEA влезе в данъчна "схема"

Компанията е обвинена в избягване на плащането на до 1 млрд. евро данъци

16:06 | 15.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Шведската верига за мебели и стоки за дома IKEA е обвинена в неплащане на до 1 млрд. евро данъци за период 2009-2014 г., според доклад на „Зелените“ от Европейския парламент (ЕП), цитиран от CNN.

Партията обвинява компанията в „избягване на плащането на данъци в особено големи размери“.

В документа се посочва, че IKEA преднамерено е прехвърляла пари от магазините си в Европа чрез дъщерното си дружество в Холандия, а оттам – към Лихтенщайн и Люксембург, където те остават необлагани с данъци.

Европейската комисия (ЕК) обяви, че регулаторът за държавната помощ ще провери твърденията в доклада. Компанията на свой ред се защити, като каза, че плаща данъците си в пълно съответствие с националните и международни регулации и правила.

В доклада на „Зелените“ е записано, че само Германия е ощетена с 35 млн. евро през 2014 г. заради данъчните схеми на компанията. Във Франция загубите се изчисляват на 24 млн. евро, а във Великобритания – 11,6 млн. евро. За държави като Швеция, Испания и Белгия данъчните загуби възлизат на между 7,5 и 10 млн. евро.

Медията отбелязва, че прехвърлянето на печалби е масова практика на мултинационалните компании, които оперират в Европа. Те обикновено базират централите си в държави с по-ниски данъци, като Люксембург и Ирландия, като впоследствие прехвърлят печалбите си от европейската дейност към тях.

Европейският съюз се опитва да се справи с тази практика, като затвори законовите „вратички“, които позволяват на компаниите да минимизират данъчните си сметки.

IKEA има повече от 200 магазина в Европа. За финансовата 2015 г. компанията отчете нетна печалба в размер на 3,5 млрд. евро. Ръстът на продажбите за същата година достига над 11 на сто до приблизително 32 млрд. евро. Като се добавят и доходите от наеми, общите приходи на групата достигат близо 33 млрд. евро, което е с 11,5% повече спрямо финансовата 2014 г.

Най-силен ръст на резултатите веригата отчита в Германия и държавите от Южна Европа.

За периода 2010-2014 г. групата твърди, че е платила около 6,8 млрд. евро данъци, включително корпоративни налози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
ааа бързо се учат европейците, дума да няма. Кат свършат парите и погнат някого - който си има Икеа - тях, който си няма... данък "УЙкенд" :D Прехвърляли били. Ама то не става бе пилета златни, хем свободно движение на стоки, капитали и работна ръка, хем различно данъчно облагане, различни социални системи и различни централни банки. Е как да стане? Как?Ето вижда се, и това, и хангличаните дет реват за помощите и гръцкото л@*но, все са резултат от това - един за всички, ама всеки за себе си.Ще прехвърлят, щом могат ще прехвърлят, няма лошо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още