fallback

Експерти предлагат нов живот за Fannie Mae и Freddie Mac като една компания

За първи път се предлага ипотечните агенции да продължат да съществуват като държавна компания

09:57 | 28.03.16 г. 3

Група експерти, включително и някои от архитектите на жилищната политика на администрацията на американския президент Барак Обама, предлагат сливане на ипотечните агенции Fannie Mae и Freddie Mac, пише Wall Street Journal.

Обединената корпорация ще осъществява същите функции – купуване на ипотечни кредити, препакетиране на кредити в ценни книжа и издаване на гаранции. Точно тази система позволява предлагането на 30-годишни ипотечни кредити с фиксирана лихва в САЩ – нещо, което е невъзможно в други страни, посочва изданието.

Предлага се новата компания да се нарича Национална ипотечна презастрахователна компания.

В момента реформа при финансирането на жилищния сектор определено не се задава на хоризонта, поне не и преди изборите, отбелязва изданието. Това предложение обаче се опитва да отговори на някои от най-големите критики към предишните законодателни опити за промени.

Авторите на предложението твърдят, че таксите на новата компания ще са по-ниски в сравнение със сегашната система в моментите, в които инвеститорите са по-склонни да поемат риск, но по-високи, когато инвеститорите не желаят да поемат толкова големи рискове.

Във времена на по-висок риск се предвижда да няма горна граница на таксите на бъдещата институция. Как това би се отразило на лихвите по ипотеките, ще зависи от доходността по ипотечните облигации.

Новата компания ще трябва да продаде рискови облигации, обезпечени с ипотеки, равни на най-малко 3,5% от първите загуби по ипотеките, които гарантира, плюс да поддържа кеш в размер на 2,5%. Според експертите това ще е напълно достатъчно за покриване на евентуални загуби, ако компанията се изправи пред криза, подобна на тази, която преживяха Fannie и Freddie. Ако капиталът на компанията обаче намалее, данъкоплатците отново ще трябва да поемат загубите.

Новата компания ще бъде създадена със служителите и активите на двете стари ипотечни агенции. Трябва обаче да се промени функционирането на системата, като акционерите вероятно ще бъдат компенсирани по някакъв начин, тъй като не се предвижда в новата компания да има частни акционери.

Един от най-големите рискове при подобна промяна е, че лихвите по ипотеките ще станат проциклични. В моменти на стрес за пазарите и изостряне на кризи те ще вървят нагоре, което няма да се хареса на някои консерватори.

Планът също така разчита на стабилен пазар за рисковите ипотечни ценни книжа.

Дори ако този план не успее да привлече поддръжници, той все пак поставя начало на дебата за реформа на системата. През 2011 г., когато администрацията на Обама очерта своите идеи за промени, всички предложения включваха замяна на Fannie Mae и Freddie Mac с частни фирми. Сега за първи път се предлага компаниите да продължат да съществуват като компания държавна собсвеност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
fallback