IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти предлагат нов живот за Fannie Mae и Freddie Mac като една компания

За първи път се предлага ипотечните агенции да продължат да съществуват като държавна компания

09:57 | 28.03.16 г. 3
Експерти предлагат нов живот за Fannie Mae и Freddie Mac като една компания

Група експерти, включително и някои от архитектите на жилищната политика на администрацията на американския президент Барак Обама, предлагат сливане на ипотечните агенции Fannie Mae и Freddie Mac, пише Wall Street Journal.

Обединената корпорация ще осъществява същите функции – купуване на ипотечни кредити, препакетиране на кредити в ценни книжа и издаване на гаранции. Точно тази система позволява предлагането на 30-годишни ипотечни кредити с фиксирана лихва в САЩ – нещо, което е невъзможно в други страни, посочва изданието.

Предлага се новата компания да се нарича Национална ипотечна презастрахователна компания.

В момента реформа при финансирането на жилищния сектор определено не се задава на хоризонта, поне не и преди изборите, отбелязва изданието. Това предложение обаче се опитва да отговори на някои от най-големите критики към предишните законодателни опити за промени.

Авторите на предложението твърдят, че таксите на новата компания ще са по-ниски в сравнение със сегашната система в моментите, в които инвеститорите са по-склонни да поемат риск, но по-високи, когато инвеститорите не желаят да поемат толкова големи рискове.

Във времена на по-висок риск се предвижда да няма горна граница на таксите на бъдещата институция. Как това би се отразило на лихвите по ипотеките, ще зависи от доходността по ипотечните облигации.

Новата компания ще трябва да продаде рискови облигации, обезпечени с ипотеки, равни на най-малко 3,5% от първите загуби по ипотеките, които гарантира, плюс да поддържа кеш в размер на 2,5%. Според експертите това ще е напълно достатъчно за покриване на евентуални загуби, ако компанията се изправи пред криза, подобна на тази, която преживяха Fannie и Freddie. Ако капиталът на компанията обаче намалее, данъкоплатците отново ще трябва да поемат загубите.

Новата компания ще бъде създадена със служителите и активите на двете стари ипотечни агенции. Трябва обаче да се промени функционирането на системата, като акционерите вероятно ще бъдат компенсирани по някакъв начин, тъй като не се предвижда в новата компания да има частни акционери.

Един от най-големите рискове при подобна промяна е, че лихвите по ипотеките ще станат проциклични. В моменти на стрес за пазарите и изостряне на кризи те ще вървят нагоре, което няма да се хареса на някои консерватори.

Планът също така разчита на стабилен пазар за рисковите ипотечни ценни книжа.

Дори ако този план не успее да привлече поддръжници, той все пак поставя начало на дебата за реформа на системата. През 2011 г., когато администрацията на Обама очерта своите идеи за промени, всички предложения включваха замяна на Fannie Mae и Freddie Mac с частни фирми. Сега за първи път се предлага компаниите да продължат да съществуват като компания държавна собсвеност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Да обясня малко за какво става въпрос - едно от двете образувания САЩ и ЕС имат произв.мощности да задоволят потреблението и на двете но тъй като в САЩ енергията е в пъти по-евтина ще изгори ЕС от търг.споразумение За да стане конкурентно способна ЕС трябва да намали разходите в това число заплатите от което следва ,че хората няма да могат да си обслужват кредитите и за фирмите е същото и за увеличение на лихвата не може да става и дума Затова обичам да казвам ,че се хванаха в мрежите си и сами доказаха системата е грешна особено неолиберализма във финан.капитализъм Обяснил съм подробно за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441и какво трябва да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034ВОДЯТ СВЕТА КЪМ ХАОС И ВОЙНА - готов съм да застана пред експерти и академии на науките за да обясня подробно твърдението си ,че ако не се вземат мерките които предлагам ще стане хаос и войни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Харесва ми прозрачността на САЩ - http://***.usdebtclock.org/#но допускат голяма грешка и бюджетният дефицит ще мине 1 трилиона след 2-3год. - http://***.investor.bg/sasht/337/a/biudjetniiat-deficit-na-sasht-vyrvi-kym-pyrviia-si-ryst-sled-krizata-209783/под статията в коментар 5 - 8 съм обяснил основното Даже и търг.споразумение с ЕС няма да ги оправи освен че е нарушаване на международното право - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519 тоест ще отложи срутването на пирамидата за сметка на ЕС - в САЩ електричеството е 2 пъти по-евтино от ЕС а газта 4 пъти тоест от където и да го погледна ЕС все губи дори може да се стигне до граждански войни в ЕС Без да навлизам в детайлите единственото най-добро и справедливо решение е това което предлагам - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 иначе следва хаос и войни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Жилищният балон се надува и сега се чудят какво да измислят но поне престъпниците си го казват честно - ''Ако капиталът на компанията обаче намалее, данъкоплатците отново ще трябва да поемат загубите''САЩ няма от къде да повишат реалният БВП Изчерпаха патроните с кредитната експанзия и остава само разпредлението и т.н. обяснил съм = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/Оригинала на английски - http://***.awarablogs.com/study-on-real-gdp-growth-net-of-debt/?option=com_easyblog&view=entry&id=154 )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още