IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fannie Mae спечели 2,5 млрд. долара през четвъртото тримесечие

Контролираната от американското правителство ипотечна компания ще върне 2,9 млрд. долара на Министерството на финансите на САЩ

17:24 | 19.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Fannie Mae спечели 2,5 млрд. долара през четвъртото тримесечие

Контролираната от американското правителство ипотечна компания Fannie Mae ще плати на Министерството на финансите на САЩ 2,9 млрд. долара, след като спечели 2,5 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2015 г., съобщава Bloomberg.

Компанията, която бе поставена под особен надзор заедно с по-малкия си конкурент Freddie Mac по време на финансовата криза от 2008 г., върна на щатското финансово министерство 147,6 млрд. долара под формата на дивиденти. Базираният във Вашингтон Fannie Mae получи 116,1 млрд. долара от ведомството от 2008 г. насам.

Под условието на особения надзор двата ипотечни гиганта са задължени да предадат всички печалби над определен минимален праг. Плащанията се считат за възвръщаемост върху инвестиция, а не като връщане на помощта, с което на практика няма съществуващ механизъм, по който биха могли да излязат от държавния контрол.

През 2015 г. нетната печалба на Fannie Mae е 11 млрд. долара при 14,2 млрд. долара през 2014 г. Според компанията сред една от причините за спада са разходи по съдебни спорове, свързани с продадени ценни книжа на Fannie Mae.

В четвъртък надзирателят на Fannie Mae и Freddie Mac призова Конгреса да побърза с обновяването на системата за жилищно финансиране в САЩ и предупреди за риска от недостиг на капитал в дружествата.

Директорът на Федералната агенция за жилищно финансиране Мел Ват призова политиците „да участват в работата по изработването на реформа за жилищното финансиране, преди да се разрази криза на инвеститорското доверие или друг вид криза“.

Fannie Mae и Freddie Mac купуват ипотеки от банки и ги пакетират в ценни книжа, за които гарантират плащането на главница и лихва за инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още