IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в Китай показва признаци на съживяване

Приносът на сектора към икономиката на страната обаче все повече се понижава през последните години

16:31 | 15.05.16 г.
<p>
	Шанхай <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Шанхай Снимка: pixabay.com

Пазарът на жилища в Китай показва начални признаци на възстановяване след двегодишен спад, осигурявайки буфер за по-широката икономика, коментира Wall Street Journal.

Цените на жилищата и продажбите са се увеличили през последните месеца вследствие на устойчивия ръст на новото строителство. Това се случва въпреки натиска в Китай от непродадени прекалено големи жилища.

„Апетитът на строителните предприемачи се завърна“, казва Ся Цян, старши партньор в Yi He Capital, която предоставя кредити на строителни компании. „Само преди две седмици четирима предприемачи от Фуджиян и Джъдзян поискаха информация за проекти в Шанхай, в които могат да инвестират“.

За периода от януари до април продажбите на жилища са се увеличили с 61,4% до 2,41 трлн. юана (369 млрд. долара) спрямо същия период на миналата година, съобщи статистическата служба на Китай в събота. Строителните инвестиции през първите четири месеца на тази година също са нараснали с 7,2% до 2,54 трлн. юана. Строителството на нови площи отчита повишение от 21,4% до 434,4 млн. кв. м.

Положителната статистика обаче отразява конфликтни тенденции. След предизвикването на подем чрез кредити за недвижими имоти, Пекин започна да удря спирачки заради опасения, че е прекалил, казват икономистите. Сред корекциите, наложени от Пекин, са понижаване на банковото кредитиране и повече ограничения при покупките на някои от най-горещите пазари за недвижими имоти, включително Шанхай и Шънджън.

Колебливата политика отразява трудното постигане на баланс в страната, където празни кули с апартаменти заобикалят много по-малки градове. Китай иска да засили сектора достатъчно, за да постигне целевия си растеж от 6,5% за 2016 г. без обаче да влоши свръхкапицтета и проблемите с дълговете, казват икономистите.

Много от тях смятат, че по-високите цени на жилищата и ръстът на продажбите са подкрепили БВП на страната през първото тримесечие, който се повиши с 6,7%, малко по-бавен темп спрямо разширяването през предишното тримесечие. Според някои от икономистите пазарът ще продължи да се разраства през следващите месеци, подкрепен както от повишаващите се цени и актовността в сектора, така и от свързаното повишение на доверието на потребителите.

Приносът на пазара на жилища към китайската икономика намалява през последните години. Строителството, продажбите и обзавеждането на жилищата е допринесло с 22% за БВП на Китай през 2013 г., с 19,8% през 2014 г. и с 15,1% през 2015 г., сочат данни на Moody's Analytics.

“Жилищата няма да бъде продължителен източник на растеж за китайската икономика, поне не в предвидимо бъдеще“, казва Марк Занди, главен икономист на рейтинговата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още