IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка отвива кранчето за кредитите

Банката е решена да подкрепи кредитната експанзия за стабилизиране на икономическия растеж, твърди икономист

10:54 | 04.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка засилва кредитиращите си програми за търговските банки в опит да подкрепи икономиката на страната чрез насочване на кредити към определени, подбрани от правителството области, предава Bloomberg.

Заложената допълнителна програма за кредитиране, използвана за финансиране на политиката за инвестиции в области като развитието на бедни области, сега ще бъде разпределяна в началото на всеки месец, заяви късно във вторник Централната банка на Китай (The People’s Bank of China, или POBC). Досега това се правеше по-нередовно.

„Решението показва в каква степен PBOC е решена да подкрепи кредитната експанзия за стабилизиране на икономическия растеж", заяви Минг Минг, ръководител на научно-изследователското подразделение на Citic Co. Securities в Пекин, който преди това е работил в отдела за парична политика на централната банка.

„Това е успокоително, тъй като пазарът очаква забавяне на растежа на кредитите през април", пояснява той, цитиран от Bloomberg. 

Този ход ще помогне на местните власти, които са разработили проекти за градска реконструкция, да рефинансират високия дълг, като се избягва широка парична инфузия за цялата икономика, която може да доведе до надуване на балони на фондовия пазар или на пазарите на недвижими имоти в Шанхай и Шънжън.

Това може също така да стимулира в по-голяма степен икономическия растеж, отколкото намаляването на основните лихви или на изискванията за минимални резерви на банките, защото това финансиране е по-пряко към бизнеса, модернизирането на селските райони и градската реконструкция.

PBOC държи основната си лихва на рекордно ниско ниво от началото на октомври след серия от намаления, започнала в края на 2014 г. Въпреки че напоследък ефектите от това облекчаване набират скорост, то е причина за увеличаване на дълга до 2,5 пъти размера на икономиката, както и за покачващите се цени на жилищата в големите градове.

Икономистите редицураха прогнозите си за допълнително смекчаване на паричната политика, като за тях по-вероятно изглежда целевото стимулиране. 

Темата за политиките на централните банки може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още