IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските компании за имоти са все по-активни на дълговите и капиталови пазари

Засилва се активността на китайските банки за сметка на чуждестранните инвеститори

11:06 | 05.06.16 г.
Китайските компании за имоти са все по-активни на дълговите и капиталови пазари

Икономиката на Китай може и да се забавя, но компаниите за имоти продължават да трупат дългове и да набират капитал, пише Wall Street Journal.

От началото на годината китайските компании за имоти са набрали 69,32 млрд. долара дълг и капитал. За сравнение, за същия период на миналата година сумата възлиза на 25,8 млрд. долара, сочат данни на консултантската компания Dealogic.

За цялата 2015 г. дългът и капиталът, набрани от китайските имотни компании, достига рекордните 103,47 млрд. долара, показват още данните.

От дълговите емисии на имотни компании от Азиатско-тихоокеанския регион през тази година, които се изчисляват на общо 72,87 млрд. долара, емисиите на китайските компании достигат дял от приблизително 90 на сто. За същия период на 2012 г. например дългът на китайските имотни компании е бил 44% от общо 25,42 млрд. долара за региона.

Що се отнася до регионалните капиталови пазари, китайските емитенти са набрали 54% от трансакциите, свързани с имоти, чиято обща стойност се изчислява на 10,82 млрд. долара. За 2012 г. китайските имотни компании са набрали 12% от общо 4,18 млрд. долара капитал за целия регион.

Фирмите все по-често излизат на капиталовите пазари, за да си осигурят ново и по-евтино финансиране, деноминирано в юани, както и да рефинансират стари и по-скъпи дългове. Компаниите набират капитал, за да финансират строителство на нови проекти и експанзия на съществуващи на фона на възстановяването на цените и продажбите на имоти в Китай през последните месеци.

След двегодишен спад жилищният пазар в Китай започна плавно да се възстановява. От януари до април общият обем на продажбите отчита ръст от 61% до 2,41 трлн. юана (малко над 366 млрд. долара) спрямо същия период на миналата година, сочат данните на китайското национално статистическо бюро.

Инвестициите в имоти за първите четири месеца на годината нарастват със 7,2% до 2,54 трлн. юана. Началното жилищно строителство отчита ръст от 21% до 434,3 млн. кв.м.

Анализатори от J.P. Morgan Chase & Co. очакват възстановяването на пазара на имоти в Китай да продължи през тази година с ръст на цените от 5 до 10 на сто.

Успехът на китайските компании за имоти на капиталовите пазари показва, че „охлаждането“ на по-широката икономика не е охладило и апетита за растеж в сектора на имотите. Все още в много градове и региони може да се реализират силни печалби, според China International Capital Corp. (CICC). Компанията инвестира ресурси в екипа си за имоти, защото счита индустрията за важна част от икономиката на страната.

На фона на активността на фирмите се активизират и местните банки. В периода 2012 – 2014 г. на дълговия пазар в Азиатско-тихоокеанския регион доминираха европейски и японски кредитори. Сега обаче само няколко намират място в топ 10 на най-активните на пазара, а все повече китайски финансови институции набират скорост.

Участници от индустрията обясняват, че засилващата се активност на китайските банки на пазара на дълг и капитал е свързана с предпочитанието на китайските фирми да правят бизнес с местни партньори. Отделно намалява апетитът на чуждестранни инвеститори за дълг на имотни компании от Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още