IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция готви специални мерки за доставчиците на Marinopoulos

Дребните производители в южната ни съседка не могат да са сигурни, че ще си получат парите, ако преструктурирането на групата се провали

19:49 | 16.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Дълговете на гръцката компания към доставчици, банки, персонал и др. се изчисляват на 1,3-1,6 млрд. евро. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Дълговете на гръцката компания към доставчици, банки, персонал и др. се изчисляват на 1,3-1,6 млрд. евро. Снимка: архив, Ройтерс

Правителството на Гърция готви специални регулации за доставчиците на търговския и фармацевтичен гигант Marinopoulos, който потърси защита от кредитори в края на юни, съобщава онлайн изданието на гръцкия в. Kathimerini.

Конгломератът дължи милиони на доставчици и не се знае дали те изобщо ще си получат парите. Очакванията са за вълна от фалити, ако компанията не успее да се преструктурира до 21 септември, когато изтича постановеният от съда краен срок.

Заедно с дълговете към банки и служители общият размер на задълженията на групата се изчислява на 1,3-1,6 млрд. евро, припомня изданието.

Marinopoulos управлява повече от 800 магазина и дава работа на над 12 хил. души в Гърция. Компанията притежава и активи във фармацевтичната индустрия, като управлява и франчайза на френската верига Carrefour, включително и в България, след като партньорството ѝ с ритейлъра приключи през 2012 г. след оттеглянето на френската верига от съвместното им дружество.

Marinopoulos в един момент преговаряше за сливане с конкурента си Sklavenitis, но сделката се провали преди няколко месеца. Sklavenitis обаче явно не са се отказали да поемат магазините на конкурента си, защото пак се появяват слухове, тиражирани от гръцките медии, че двете компании отново са седнали на масата за преговорите.

Ситуацията на бизнеса на Marinopoulos в България не е по-добра. Компанията затвори почти всичките си магазини, като няколко от тях се продават от частни съдебни изпълнители. Единственият, който намери купувач обаче, е магазинът в столичния търговски център The Mall на бул. „Цариградско шосе“. Новият собственик на обекта е банката кредитор на търговската верига.

В магазина на Carrefour в Bulgaria Mall пък ще отвори търговска верига от нов формат – за дребни български производители.

Същевременно частен съдебен изпълнител направи неуспешен опит да продаде обекта на Carrefour в Стара Загора – откритият през 2012 г. City Mall. По правило следващият търг трябва да е с 20% по-ниска цена. В регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители обаче има още един търг за същия имот, публикуван от друг частен съдебен изпълнител, като началната цена е 22,4 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още