IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 г. ще е ключова за пазара на бизнес имоти в България

През следващата година ще се реализират големи сделки с офис сгради и търговски центрове, прогнозират експерти

11:40 | 14.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Следващата година се очаква да е ключова за пазара на бизнес имоти в България, с големи сделки с офис сгради и търговски центрове, предвид и растящия интерес към Югоизточна Европа, наличието на свободни пари и атрактивните нива на доходност при умерен риск, които българският пазар предлага.

Това прогнозира консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

Интересът към страната се поддържа и от добрите макроикономически показатели – икономиката за поредна година расте с темпове над средните за Европейския съюз (ЕС). Първите резултати се виждат и тази година с осъществяването на няколко големи сделки, сред които тези за Sofia Airport Center и Mall Plovdiv, и общ обем сделки за годината в диапазона 250 – 270 млн. евро. Повече от две трети от трансакциите са инвестиционни придобивания.

„На пазара на бизнес имоти интересът за придобивания е насочен основно към офис и търговските площи, тъй като тези сегменти вече са относително добре развити и предлагат продукт, който отговаря на търсенето и изискванията на международните инвеститори“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в компанията.

Според Костов България е интересна за фондове и компании, които търсят активи с потенциал за покачване на стойността чрез активен мениджмънт и инвестиции.

Офиси

За пазара на офис площи 2017 г. се очертава като поредната динамична година, главно благодарение на продължаващия ръст при IT и аутсорсинг сектора. Тъй като тези компании участват в над 60% от наемните сделки, тяхното търсене ще остане ключово за активността, посочват експертите.

През следващата година се очаква предлагането на офис площи да нарасне осезаемо заради новите проекти, които ще излязат на пазара в София - City Tower, Millenium Center, Polygraphia Office Center, Sofia One – Phase 2, Prografix Office Center и други. Общият обем на новопостроените площи се изчислява на около 150 хил. кв.м, само че около една трета от тях са вече наети. Това означава, че пазарът ще продължи да страда от известен дисбаланс между търсене и предлагане.

Компанията прогнозира, че ограниченото предлагане на първокласни имоти ще подкрепи и лек ръст на офертните наемни нива. В момента те са от порядъка на 13 – 13,5 евро за кв.м за първокласните сгради.

Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още