IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 г. ще е ключова за пазара на бизнес имоти в България

През следващата година ще се реализират големи сделки с офис сгради и търговски центрове, прогнозират експерти

11:40 | 14.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Търговски центрове

В Пловдив през 2017 г. не се очакват откривания на нови търговски центрове и ритейл паркове. Работещите проекти ще продължат да оптимизират микса си от наематели, а търговците – да търсят нови възможности за разрастване както в моловете, така и на търговските улици в големите градове, прогнозира компанията.

Сред най-бързо растящите сегменти от този пазар са Health&Beauty индустрията, както и бюджетните модни марки, които продължават експанзията си в страната.

Очакванията са недостигът на подходящи като размери и видимост помещения да доведе до лек ръст в наемните нива за първокласни търговски площи през следващите месеци. В момента средният наем на първокласно помещение в софийските търговски центрове е 28 евро за кв. м.

Индустриални имоти

Build-to-suit проектите, т.е. строителството по поръчка на навлизащи в страната инвеститори, ще остане водеща тенденция на пазара през следващата година, очакват експертите.

През тази година бяха започнати няколко такива проекта - заводите на Osram Lighting в Пловдив, на Yazaki край Димитровград, както и новия логистичен център на DHL Express край летище София.

Продължава изграждането на етапи от големи индустриални паркове и зони в района на София, като през предстоящата година заявките са за нови 23 хил. до 33 хил. кв. м спекулативни площи на пазара. Като цяло обаче спекулативното предлагане остава слабо и това ограничава наемната активност.

В ценови план пазарът остава стабилен. Въпреки недостига на качествено предлагане наемите се задържат на достигнатите нива от средно малко над 4 евро за кв.м. За първокласните площи цените достигат и 5 евро.

В София и страната строителната активност също остава висока като резултат от разрастващите се операции в ритейла, логистиката и дистрибуцията. Ключов фактор е и продължаващото навлизане на големи производители на авточасти и компании от леката индустрия на пазара.

За тези компании се очаква да се насочват и към други райони на страната, включително Северна и Северозападна България, заради недостига на работна ръка в установените индустриални центрове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още