IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори влагат милиарди във фондове за изкупуване на проблемни имоти

В началото на април в света е имало 939 фонда за инвестиции в бизнес имоти, което е рекорд

17:03 | 26.04.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Очаква се индустрията с бизнес имотите да остане под силен стрес, дори след като щатите започнат да смекчават блокадата и хората започнат да се връщат на работа. Тълпи от хора едва ли ще се върнат в моловете, нито туристи в хотелите, докато броят на новите случаи на COVID-19 не намалеят значително. Собственици на апартаменти в някои щати са изправени пред наемни стачки. Търсенето на офис площи може да се срине, ако милиони служители продължават да работят от вкъщи.

Повечето собственици на бизнес имоти, които са пропуснали плащания по дълговете си на 1 април, имат 30-дневен гратисен период, за да не изпаднат технически в неплатежоспособност. Но първоначални данни сочат, че над 11% от ценните книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти, ще бъдат с 30-дневно просрочие, след като гратисният период изтече, сочи нов анализ на Trepp. Това ще надмине най-високото ниво, достигнато по време на предишната финансова криза от 10,3%, сочат данните на компанията.

Някои инвеститори се надяват да компенсират загубите, които са натрупали в съществуващите си портфейли с имоти. Мнозина също така са съвсем наясно с  натрупаното състояние при предишни спадове на пазара на бизнес имоти от инвеститори като Сам Зел през 90-те години на миналия век и Blackstone Group след финансовата криза през 2008 г.

Някои инвестиционни мениджъри имаха добрия късмет да затворят фондове точно преди връхлитането на кризата, което им дава големи възможности да придобиват проблемни активи през идните месеци. Например, по-рано този месец Blackstone затвори фонд за 10,6 млрд. долара, насочен към активи в Европа.

Базираната във Флорида инвестиционна компания IP Capital Partners LLC, която купува офиси и логистични имоти в щата, завърши набирането на фонд за 51 млн. долара този месец, които ще бъдат инвестирани с друг институционален капитал. С включването на дълга IP Capital и партньорите й ще имат около 700-800 млн. долара за придобивания, казва президентът на компанията Джейсън Исаксън.

“Завидно е да си в позиция да разполагаш със свеж капитал, да можеш да излезеш на пазара и да се възползваш от възможностите, които може да произлязат от това“, отбелязва той.

Други фонд мениджъри засилват наличните си ресурси, като набират нови пари. KKR набира фонд с проблемни средства, който ще бъде съсредоточен върху недвижими имоти и други възможности, казват запознати източници. Не е ясно каква е сумата, която фондът си поставя за цел да набере.

Същевременно Terra Capital Partners е поела ангажименти на стойност 50 млн. долара за фонд с проблемни активи на стойност 300 млн. долара, който набира, съобщават запознати източници. Компанията, която управлява активи за над 650 млн. долара, купува корпоративен дълг на тръстове за инвестиции в недвижими имоти и обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти ценни книжа, които се търгуват с големи отстъпки на публичните пазари, разкриват източниците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
mariata
преди 4 години
То съвсем не е сигурно, че ако купиш днес имот с паднала цена, си купил подценен имот. Първо не се знае колко още пада докато стигне дъно, и второто по-важно е - не е изобщо сигурно, че отново ще си повиши цената над днешната, камо да стигне вчерашната. Така че инвестицията съвсем не е безрискова. След пандемията много от бизнес имотите ще останат празни, за сметка на утвърждаване на по-удобния и евтин хоумофис и онлайн шопинг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Ами, хората не си губят времето. Положителното е, че на имотния пазар все пак ще има купувачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Minka
преди 4 години
Имаше навремето една статия във Форбс: "More Vulture than Venture".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
Жътвата започна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още