IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните пазари в Европа опитват да се модернизират, за да преодолеят кризата

В Турция чужденци са купили през март жилища на стойност над 14 млн. долара след виртуални огледи

18:10 | 05.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Въпреки че Швеция избра да не въвежда пълна блокада като в повечето страни в Европа, физическите огледи на жилища са намалели, тъй като повечето хора спазват мерките за социално дистанциране.

„Апартаментът, който показваме днес, е около 40 кв. м, така че наистина не е подходящо да има твърде много хора“, казва брокерът на недвижими имоти Даниел Фредриксон, докато прави стрийминг на живо на огледа в предградието на Стокхолм Брома.

„Справяме се с това, като опитваме силна дигитализация с предлагането на онлайн огледи“, допълва той.

След 15-минутния виртуален оглед 12 души оставили контактите си преди да започне процесът по наддаването за апартамента от 43 кв. м, който се продава на цена от 2,495 млн. шведски крони (255 хил. долара).Няколко двойки се явили и за физически оглед няколко минути по-късно, влизайки една по една, за да се избегне струпване.

Жилищният пазар в Швеция преживя силен ръст, който продължи три десетилетия с малка пауза по време на финансовата криза през 2008-2009 г. Той регистрира спад на цените от около 10% в края на 2017-началото на 2018 г., когато бяха въведени по-строги правила за отпускане на ипотечни кредити, след което цените отново тръгнаха нагоре.

Сега шведската икономика е напът да запише най-лошата си година от началото на Втората световна война, като правителството прогнозира, че брутният вътрешен продукт ще намалее със 7%. Цените на жилищата също ще паднат, въпросът е с колко.

„В началото на 2020 г. прогнозирахме ръст от около 5% за годината, сега очакваме спад с 5%, 10%, може би 15%“, казва Йенс Магнусон, икономист в Шведската централна банка. „Не очакваме обаче срив на жилищния пазар“, допълва той.

Цените на жилищата в Стокхолм са намалели с 4% само през последните две седмици на март и с още 2% през първата половина на април, сочат данни на компанията HOX Valueguard. Затова купувачите в Брома се надяват на добра сделка.

„Няма да обявим оферта първи“, казва 52-годишната Улрика Рус, която оглежда апартамента с 22-годишния си син. „Човек все се надява на добра сделка, но мисля, че винаги ще има пазар за добри апартаменти“, допълва тя.

В Испания, която има един от най-старомодните имотни пазари в Европа, наложената блокада кара все повече брокери на недвижими имоти да предлагат виртуални огледи, а нотариусите лобират за легализиране на електроните подписи, за да се предотврати почти пълно спиране на бизнеса, пише Ройтерс.

По данни на Испанската нотариална комисия 99% от сделките с имоти в страната са били спрени по време на битката с коронавируса.

„Определено поемаме по виртуалния път“, казва Шърли Роудс, търговски директор на базираната в Барселона компания Lucas Fox, която има оборот от 17,5 млн. евро (19 млн. долара) през 2019 г.

Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още